Vårens 5 skönaste storstadsresor

Av den 25 mars, 2018

Längtar du också efter våren? Då är du inte ensam. Den svenska vintern kan som bekant kännas outhärdligt lång ibland, men på flera ställen runt om i Europa har våren redan anlänt. Här tipsar vi om fem storstäder att tjuvstarta våren i.

Få saker ger så mycket energi som att resa bort några dagar och ladda batterierna med nya intryck. Att njuta av vårsolen på en uteservering och strosa längs vackra boulevarder i en myllrande storstad är en skön kontrast mot vinterslasket här hemma. Pier Ågårdh, reseproducent hos Ölvemarks Holiday, har Krakow som sin personliga favorit.

Krakow är en underbar stad att besöka om våren med vacker arkitektur, mysiga kvarter och mängder av kaféer och muséer. Dessutom är det väldigt prisvärt – och det skadar ju aldrig, säger Pier.


Romantiska Rom

Det antika arvet och sevärdheterna som på ett pärlband. Den himmelska maten, de charmiga kvarteren och inte minst shoppingen. Rom är staden som har allt! För att inte tala om den romantiska stämningen bland renässanspalats, fontäner och trattorior med rödrutiga dukar. Slå dig ner på en uteservering, beställ in en Aperol Spritz och njut av våren i den eviga staden.

Missa inte: Den charmiga stadsdelen Trastevere! Smala gränder med kullerstensgator, gamla byggnader, små kyrkor och mysiga tavernor, barer och affärer.


Gemytlig charm i kulturstaden Krakow

Polens näst största stad räknas ofta som en av Centraleuropas vackraste och mest välbevarade städer. Här tävlar färglagda renässansbyggnader och gotiska mästerverk om uppmärksamheten bland den gamla stadens mysiga kvarter och kullerstensgator. Skulle shoppinglusten slå sig på finns här mängder av trevliga och prisvärda butiker, liksom ett digert utbud av restauranger.

Missa inte: Strax utanför Krakow ligger saltgruvan Wieliczka. Här öppnar sig ett underjordiskt rike av salt. I den mer än sjuhundra år gamla gruvan har flera underjordiska kapell med skulpturer huggits ut i själva saltlagret.


Trendigt och tidlöst i Lissabon

Spårvagnar och portvin. Slingrande gränder, pastellfärgade hus och det behagliga klimatet – det är inte svårt att förstå varför Lissabon är en av de just nu kanske trendigaste storstäderna att besöka! Den kuperade hamnstaden, som är en av Europas äldsta, ligger vackert belägen på sju kullar vid Atlantkusten. Här blandas gammalt med nytt i en perfekt kombination. I stadsdelen Alfama slingrar sig de gamla gränderna fram och kontrasterar mot den moderna bebyggelsen i Parque de Nações, Nationernas park. Strosa längs boulevarderna och insup den genuina atmosfären. Lissabon är en pulserande storstad med det bästa av kultur och nöjen!

Missa inte: Mysiga stadsdelen Belém. Här finns många av stadens mesta sevärdheter såsom Jerónimosklostret, det pampiga upptäckarmonumentet och Torre de Belém, vakttornet från 1500-talet som blivit Lissabons symbol. Eller är det kanske det berömda kaféet där Portugals populära nationalbakelse har serverats sedan 1837 som lockar?


Vårkänslor i Paris

Om våren slår miljontals körsbärsblommor ut sina pastellrosa blad längs de breda boulevarderna och hela staden sjuder av pirrande vårkänslor. Eiffeltornet, Notre Dame, Sacré Coeur och Louvren. Paris är världens mest besökta stad, fylld av kända landmärken. Och centrum för romantiken, konsten, gastronomin och modeindustrin. Flanera längs Seine och njut av vårsolen, upptäck de mysiga konstnärskvarteren i Montmartre eller spana in det fantastiska shoppingutbudet – Paris har något för alla!

Missa inte: Båttur på Seine. Åk på en stilla båtfärd på Seine när skymningen faller och se vattnet glittra och byggnadernas silhuetter spegla sig


Praktfulla broar och romantisk atmosfär i Prag

Vackra byggnader och mysiga torg. Historiska broar och öl som flödar. Prag är en av Europas vackraste huvudstäder och en underbar blandning av historiskt och nytt. Under den över 650 år gamla Karlsbron slingrar sig floden Moldau och i den vackra stadskärnan finns byggnader från olika tidsepoker – gotik, rokoko, renässans och jugend. Men samtidigt är Prag också en modern storstad med trendiga krogar, spännande butiker och hett nöjesliv. Här kan du shoppa mycket billigare än hemma eller slinka in på någon av alla de ölstugor som finns i överflöd och dricka pilsner i världsklass.

Missa inte: Besök ett hantverksbryggeri och prova tjeckiskt öl som bryggs på plats och lär dig mer av den anrika ölproduktionen.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login