Varannan svensk öppen för solosemester

Av den 23 februari, 2019

Nära varannan svensk – främst män och unga – är positiv till att åka på semester ensam, det visar en färsk Sifo-undersökning på uppdrag av Airtours. De främsta fördelarna med att resa på egen hand är att slippa kompromissa, att få mer egentid och att kunna slappna av mer.

Airtours har genom Sifo undersökt hur svenskarna ser på att semestra på egen hand. Nästan varannan (46%) uppger att de skulle vilja åka på en semester ensam. De främsta fördelarna med det anses vara att få bestämma själv/slippa kompromissa (38%), få mer egentid (34%) och att slappna av mer (34%). De största nackdelarna med en soloresa är rädslan att känna sig ensam (62%), att bli uttråkad (32%) och att känna sig obekväm (32%).

För att inspirera fler att resa på egen hand lanserar researrangören Airtours nu skräddarsydda resor för ensamresenärer. 

– Sverige är ett av de singeltätaste länderna i världen, ändå är reseutbudet i princip helt anpassat efter sällskap. Men att semestra själv är både befriande och berikande – och någonting fler borde testa, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

Undersökningen visar vidare att fler män än kvinnor är öppna för att semestra själva. 47 procent av männen uppger detta jämfört med 44 procent av kvinnorna. 54 procent av 16-34-åringarna är öppna för en solsemester, jämfört med 50 procent av 35-55-åringarna och 33 procent av 56-79-åringarna.

Från undersökningen
Kan du tänka dig att åka på en solosemester? En solosemester är en resa där du åker ensam till valfri destination

Ja 46%
Nej 32%
Kanske 20%
Vet ej 2%
Bas 1 022

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 21-24 januari 2019.
Totalt intervjuades 1022 personer i åldern 16-79 år.

Resa | Solosemester
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login