Varannan person vill läsa fler böcker

Av den 29 oktober, 2018

Läslovet är här, en tid då många väljer att krypa ned i soffan med en bok på plattan eller i lurarna. Samtidigt vill hälften av svenskarna läsa mer än vad de gör i dagsläget och lusten att öka sitt läsande är som starkast bland de yngre. Det visar en ny undersökning som boktjänsten Nextory tagit fram.

Hela 53 procent av svenskarna är inte nöjda med sin läsning och önskar att de läste fler böcker per år. Undersökningen från Nextory visar även att äldre personer läser oftare än de yngre. De yngre å sin sida läser i betydligt högre utsträckning digitala böcker. Och något annat som är tydligt i resultatet är att personer som läser digitalt är mer nöjda med sin lässituation än de som läser fysiska böcker.

När du har obegränsat med böcker i mobilen blir det enklare att läsa. Hela 68 procent av våra användare säger att de läser mer nu än innan. Vi är också övertygade om att ett ökat läsande kan leda till såväl personlig utveckling som ökat välmående. Vi vet att åtta av tio som använder vår tjänst tycker läsning får dem att må bättre, säger Shadi Bitar, vd och grundare på Nextory.

Självbiografier i topp
Nextorys egna data visar att svenskarna helst läser självbiografier på hösten. Det är nämligen böcker om olika människors livsöden som hamnar i topp över mest populära genrer i oktober. Därefter följer deckare, erotik och romance.

Läslovet är också en utmärkt tid för läsning med familjen och de barnböcker som är mest populära just nu är Zombiefeber och Varulvens hemlighet av författaren Kristina Ohlsson. På en tredje plats hamnar boken Hertigens soldater av Jo Salmson.

– Vi har flera olika abonnemang att välja mellan eftersom vi vet att svenskarna har olika läsvanor. Hela familjen kan till exempel dela på ett konto och därmed kan ni läsa böcker tillsammans eller var för sig, säger Shadi Bitar, vd och grundare på Nextory.

Topp 5: Det läser vi helst på hösten
1. Självbiografier
2. Deckare
3. Erotik
4. Romance
5. Hälsa och träning

Topp 5: Höstens mest populära barnböcker
1. Zombiefeber av Kristina Ohlsson
2. Varulvens hemlighet av Kristina Ohlsson
3. Hertigens soldater av Jo Salmson
4. Harry Potter och De Vises Sten av J.K. Rowling
5. Kaninen som så gärna ville sova av Carl-Johan Forssén Ehrlin

Önskar du att du läste fler böcker per år än vad du gör i dag?

 Totalt18–22 år56–80 år
Ja, jag önskar att jag läste mer53 %56 %37 %
Nej, jag är nöjd med min läsning40 %31 %55 %
Vet ej7 %13 %8 %


Hur ofta har du läst digitala böcker på din fritid under det senaste året?

 Totalt18–22 år56–80 år
Varje vecka    13 %11 %14 %
Någon gång per månad             12 %18 %8 %
Någon gång per halvår10 %23 %5 %
Någon gång per år13 %13 %11 %
Inte alls52 %36 %62 %


Hur ofta har du läst fysiska böcker på din fritid under det senaste året?

 Totalt18–22 år56–80 år
Varje vecka25 %14 %34 %
Någon gång per månad             20 %24 %19 %
Någon gång per halvår18 %26 %12 %
Någon gång per år16 %19 %12 %
Inte alls22 %18 %22 %

Kultur & musik | Läsa
Örebroguiden

Om undersökningen: Undersökningen är beställd av Nextory och genomförd av undersökningsföretaget Mejsel i augusti 2018. Totalt har 1 006 personer i Sverige mellan 18 till 80 år deltagit i studien som är statistiskt säkerställd på riksnivå̊.

You must be logged in to post a comment Login