Var femte svensk lider av flygrädsla

Av den 19 juni, 2019

Enligt en Sifo-undersökning som Airtours har genomfört svarar var femte att de är lite eller väldigt flygrädda. Statistiken visar även att fler kvinnor än män är flygrädda: 25 procent av kvinnorna jämfört med 14 procent av männen.

Airtours har med hjälp av Sifo tagit reda på hur många svenskar som lider av flygrädsla. Undersökningen visar att så många som var femte svensk (20%), uppger att de är lite eller väldigt flygrädda. Statistiken pekar också på att fler kvinnor än män är flygrädda: 25 procent av kvinnorna jämfört med bara 14 procent av männen.

– Det är synd med tanke på att olyckorna ändå är så få. Det är exempelvis 18 gånger säkrare att flyga än att stanna i hemmet, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

Sifo-undersökningen visar också att få av de flygrädda personerna tar till medel för att lindra rädslan inför en flygning. Cirka 7 procent svarar att de dricker alkohol när de ska flyga, 3 procent att de mediterar och 2 procent uppger att de tar sedativa (lugnande) läkemedel. Hela 81 procent uppger att de inte gör någonting alls.

Från undersökningen:

Är du flygrädd?
Ja, väldigt 5%
Ja, lite 15%
Nej, inte särskilt 33%
Nej, inte alls 46%
Vet ej 1%
Ja (lite + väldigt) 20%

Bas 1 022 personer

Resa | Var femte svensk lider av flygrädsla
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login