Karl-Johan testar Valiano Poggio Teo Chianti Classico, Nobelvinet levererar

Av den 4 juni, 2017

Jag har provat ett mycket intressant vin, ett vin som bland annat serverades till varmrätten på Nobelmiddagen förra året.

Valiano Poggio Teo Chianti Classico är ett mycket trevligt italienskt vin och jag gillar det redan när jag känner doften, doften är kryddig, rund och nyanserad med fatkaraktär samt toner av körsbär, pomerans, torkad frukt och pinjenötter. Även smaken är kryddig och nyanserad med toner av rostade fat, körsbär, färska örter, pinjenötter och tranbär. Vinet känns runt och tanninerna är mjuka men tydligt närvarande.

Jag tycker att detta är ett mycket gott och njutbart vin som passar bra till rött kött, jag skulle gärna servera det till en oxfilé med parmaskinka och äpple samt en portvinssås till. Detta vin är lite dyrare men jag tycker att det är värt varje krona.

Om Poggio Teo
Poggio Teo är en vingård belägen på toppen av en kulle (Poggio) och är ett av egendomens absolut bästa lägen. Jordmånen är lerig med sten och har en bra dränering, vilket gör att rotsystemet får kämpa ordentligt för att komma långt ner i jorden för att hitta vatten. Detta gör att vinrankorna blir starka och tåliga för kyla och torka, något som i sin tur borgar för hög kvalitet.

Om Valiano
Valiano ligger i den lilla byn Castelnuovo Berardenga, i hjärtat av Chianti. Egendomen som tillhörde den italienska republikens president Giovanni Gronchi på 1960-talet och köptes av familjen Piccini år 1995, består av cirka 230 hektar varav 70 hektar är odlade med vinrankor.

Druvorna som odlas är Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Chardonnay.

Valiano Poggio Teo Chianti Classico
Pris: 169 kronor
Nummer: 81254

Valiano Poggio Teo Chianti Classico får hela…

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login