Utstickare på franska vinhyllan

Av den 25 juli, 2017

En exceptionellt bra men liten årgång som vinmakaren själv skulle abonnera på om det var möjligt, så löd Virgile Ligniers eget omdöme av 2015 års skörd och i augusti når hans Chambolle-Musigny och Pinot Noir 2015 Systembolagets hyllor.

Klimatet i Bourgogne är känt för att vara nyckfullt och ställer ofta till en hel del problem för vinodlarna. 2015 var däremot ett väldigt bra år för Virgile Lignier som har fantastiska vingårdslägen i Côte d’Or.

En problemfri odlingssäsong gav druvor med nära perfekt utseende och jämn mognadsgrad. Skördemängden var dock liten men den fina kvalitén möjliggjorde en snabb skörd där knappt några druvor som behövde sorteras bort. Resultatet blev komplexa och spännande Pinot Noir-viner som smakar fantastiskt ny men som kommer att åldras synnerligen väl.

Chambolle-Musigny Vieilles Vignes 2015
Pinot Noir gjort på 50% hela klasar från mer än 50 år gamla stockar. Med distinkt blommighet och elegans där generösa toner av röda bär, kryddor och viol bjuder ut sig ända fram till ett balanserat och långt avslut.

Pris 429 kr
Arikelnummer 92009

Bourgogne Pinot Noir 2015
Från mer än 50 år gamla stockar i Bons Bâtons. 50% hela klasar har används för att får fram det attraktiva, komplexa och välbalanserade vinet där rikligt med röda bär möter viss mineralitet, kryddighet och toner av viol.

Pris 239 kr
Arikelnummer: 91200

Om Domaine Lignier-Michelot och Virgile Lignier
Virgile Lignier är ett hyllat namn bland Bourgogne-kännare. Han började arbeta jämte sin far i vingården under 1980-talet.

År 2000 var den första årgång som helt och hållet buteljerades på domänen och Virgile Lignier frångick då den tidigare familjetraditionen att, liksom så många av sina grannar i Morey Saint Denis och de omgivande byarna, sälja vin till negociantverksamhet. 

Familjen har odlat vin här sedan tidigt 1900-tal men det är först den yngre generationen, det vill säga Virgile Lignier, som sett den verkliga potentialen och satsat helhjärtat på att följa vinet hela vägen och stolt sätta sin egen etikett på slutprodukten.

Virgile Ligniers noggranna arbete innefattar ekologiskt, men ej certifierad odling, med hård beskärning och låga skördeuttag på några av de finaste vingårdslägena i byarna Morey Saint Denis, Chambolle-Musigny och Gevrey-Chambertin. 

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login