Utställningen Solitär – Solidaire har premiär i Wadköpingsrummet

Av den 10 juli, 2018

I Wadköpingsrummet visas utställningen ”Solitär–Solidaire” med fotografier, målningar, stencilverk och skulpturer av Cais–Marie Björnlod.

Så här beskriver konstnären själv sin utställning:
”Det är en serie om människan som grupp och som enskild solitär. Karaktärerna lever inom sin ram och vågar sig inte utanför. Om behovet att visa en fasad och modet att visa sitt inre.”

”Solitär – Solidarie”
Solidaritet – att göra en handling som även gagnar andra, att tänka gemensamt. Solitär – ensamt innefattad, solo, att leva själv utan den sociala gruppen. Det finns något vackert i att de ligger varandra så nära, men är varandras motsatser.

Om trygghetszoner och att bryta dem. Om människans olikheter, ängslan, mod och längtan till samhörighet. Cais-Marie rör sig i gränslandet mellan natur, rörelse och våra mest primitiva känslor alltid finns närvarande. Hennes inspiration har varit den känsla av yttre mask som vi bär och det barn som finns inom oss. Vi vill vara egna individer, men vi är ett flockdjur. Vi kan njuta av att vara själva, men ensamma klarar vi oss inte. Karaktärerna är, likt ett varietésällskap olika, men ändå sammanlänkade.

Inför fotograferingen av serien målade Cais-Marie dekoren, stylade, friserade peruker och fotograferade. Urspungsinspirationen kommer av Torsten Jurells relief ”Tricket – the trick”.

Efter gatukonstutbildningen ”Gatans Galleri” har hon utvecklat sitt måleri med att blanda stencilarbete och måleri med sprayteknik.


Hundra borsttag
100 borsttag är en installation som växte fram när Cais-Marie fick ett samtal från en vän som ville skänka sin farmors hår. Kvinnan hade sparat sitt hår efter varje klippning och gjort en fläta av det. Från ung till gammal, ett liv.

Installationen gjordes 2013 till utställningen ”Hårresande”, där Cais-Marie samlade flera konstnärer bl.a Johanna Rosendahl, uppvuxen i Arvika.

Bland Cais-Maries senaste projekt kan nämnas medverkan i scenkonstprojektet ”Satans Död” i Nacka, egna utställningar i bl.a Segeltorp och Skogås, medverkan i Fria fotografers filial på Kulturhuset Stockholm. Efter två års fotoutbildning och fyra års maskörutbildning har Cais-Marie arbetat med scenkonst, främst som maskör på bl.a Dramaten, Västanå Teater och Östgötateatern. Hon är även dansare och koreograf i kompaniet as-Sayf sedan 10 år tillbaka.

Solitär – Solidaire har premiär idag tisdag 10 juli och ställs ut Wadköpingsrummet i Wadköping.

» Mer info här «

Kultur & Musik | 
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login