Utställningen Sinkadus visar upp Örebros yngre konstnärer

Av den 3 september, 2018
Petter Nilsson - hans måleri är sprunget ur graffitin och hans målningar har en tematik, men det är själva måleriet som är ryggraden.

Sinkadus betyder lyckträff eller örfil och om man kastar tärning kan sinkadus stå för 5+2, som alltså sammanlagt är lika med sju. Sinkadus är också namnet på Örebro konsthalls kommande utställning som presenterar sju yngre konstnärer, som är verksamma i Örebro och aktuella med utställningar i andra delar av Sverige och internationellt.

Örebro har de senaste åren blivit allt intressantare att verka i för yngre konstnärer och det var länge sedan staden hade så många utövande konstnärer under 40 år – något som tillfört mycket till Örebros konstscen.

Konstnärerna som ställer ut i utställningen är Anna S Pettersson, Alexander Creutz, Emil Öhlund, Emmelie Widén, Maria Larsson, Mark Andersson och Petter Nilsson. Deltagarna i utställningen är valda för sin kvalité, bredd och styrka, men även för att de i sina uttryck kompletterar varandra. Gemensamt är ett undersökande av människans tillstånd, relationen till omvärlden och den mänskliga kroppen. Personliga och allmängiltiga berättelser tar form i gränslandet mellan verklighet och fantasi. I utställningen visas måleri, skulptur och grafik.

Utställningen pågår den 8 september–28 oktober och vernissage är den 8 september kl. 13.


Om konstnärerna:

Anna S Pettersson:
Utbildad vid Högskolan för design och hantverk i Göteborg. Hon är silversmed i grunden, men arbetar nu som skulptör i en mängd olika material. Senaste utställning är ”You are here” i Reykjavik och hon var också en av konstnärerna i senaste upplagan av OpenART.

Alexander Creutz:
Utbildad vid Konsthögskolan i Umeå och har deltagit i många utställningar de senaste åren. Hans målningar visar kroppsdelar, de gömda eller bortglömda händerna eller fötterna. Senaste separatutställningen var på Galerie Benjamin Eck i München.

Emil Öhlund:
Utbildad på Örebro konstskola. Hans målningar är fyllda av barndomens serier, leksaker och tv-spel. Hans senaste separatutställning var på Rydals museum. Under hösten 2018 kommer han att vara i Japan på ett Art Residence.

Emmelie Widén:
Utbildad på Örebro konstskola. Hennes målningar är en undersökning av närhet, blicken och det egna medvetandet. Hon bjuder in till att komma nära inpå i sina rödflammiga porträtt. Hennes senaste utställning var på Linköpings konsthall, Passagen.

Maria Larsson:
Utbildad i keramik vid Cardiff School of Art & Design. Hon har varit verksam i Wales, men bor sedan ett par år i sin födelsestad Örebro. Maria lägger tyngd på stämningar och historieberättande i sina verk. Hennes senaste separatutställning var på Kumla biblioteks utställningshall.

Mark Andersson:
Hans målningar har de senaste åren varit fyllda av fårskallar, men i den här utställningen blir temat ett annat: musik, natt, alkohol och dansande fötter. Han hade sin senaste separatutställning på Galleri Momangen i Stockholm.

Petter Nilsson:
Utbildad på Örebro konstskola. Hans måleri är sprunget ur graffitin och hans målningar har en tematik, men det är själva måleriet som är ryggraden. Han menar att en målning ska bära sig själv, oavsett vad den föreställer. Hans senaste separatutställning var på Galleri Lejon i Kalix.

Kultur & Musik | Sinkadus
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login