Utställningen Memberment kommer till Örebro konsthall

Av den 9 september, 2019

Den 14 september öppnar Örebro konsthall  med Cecilia Jansson och Geoffrey Chadsey. Utställningen pågår till och med 5 november.

Cecilia Jansson är en av Örebros mest internationellt kända konstnärer, med bland annat utställningar i Kina och Venedigbiennalen 2015. Nyss hemkommen från en längre vistelse i New York har hon bjudit in konstnären Geoffrey Chadsey att ställa ut tillsammans med henne på Örebro konsthall. Utställningen, som fått titeln Memberment, visar upp två konstnärskap som förenas i undersökandet av frågor som rör kropp, identitet och könsroller.

Skulpturala verk och teckningar
I Memberment låter Cecilia Jansson och Geoffrey Chadsey människan träda fram som bärare av motstridiga biologiska och kulturella processer. Jansson visar skulpturala verk och Chadsey teckningar. Hos bägge konstnärerna gestaltas människan och hennes erfarenheter som någonting i ständig omvandling. Kroppen är, liksom de föremål vi omger oss med, en politiskt och historiskt betingad konstruktion. Världen får sin betydelse utifrån de sätt på vilka vi vistas i den och förmår förhålla oss till vårt arv.

Om konstnärerna
Cecilia Jansson är född 1975 och baserad i Örebro. Hon är utbildad keramiker och har studerat på Örebro konstskola, där hon senare har varit huvudlärare i skulptur. Som konstnär arbetar hon i olika material men oftast skulpturalt och med tidskrävande tekniker som porslin, sömnad eller svetsning.

Geoffrey Chadsey, född 1967, är en amerikansk konstnär baserad i Brooklyn, New York. Han är mest känd för sina målningar och teckningar som undersöker manlig identitet. Genom fotografier han hittar på internet skapar han nya bilder – påhittade män, med referenser från konsthistorien och HBTQ-kulturen, känsligt uppbyggda i akvarell och bläck.

Program

  • Lördag 14 september kl. 13: Vernissage. Invigningstalare Tindra Svanberg, ordförande i RFSL.
  • Onsdag 2 oktober kl. 18.30: Angelägna samtal. Killmiddag med bland annat Kenneth Nilsson, Beston Kalefa, Peter Kämpe och Björn Cedersjö. Ett samtal mellan fyra män om mansroller, med utgångspunkt i #killmiddag som är ett nytt samtalsunderlag framtaget av studieförbundet Bilda och jämlikhetsstiftelsen Make Equal. Arrangör: Studieförbundet Bilda, S:t Lukas och Örebro konsthall.
  • Torsdag 10 oktober kl. 18: Konsthistorisk föreläsning. Johan Norling, konstintendent offentlig konst, föreläser om kroppsnormer med utgångspunkt i Örebro kommuns konstsamling.
  • Onsdag 16 oktober kl. 18.30: Artist talk. Cecilia Jansson talar om utställningen och sitt konstnärskap.
  •  

Öppna visningar:

  • Torsdag 19 september kl. 18
  • Söndag 22 september kl. 14
  • Söndag 20 oktober kl. 14

» Mer info här «

Kultur | Utställningen Memberment kommer till Örebro konsthall
Örebroguiden

 

You must be logged in to post a comment Login