Utställningen Kvinnorna på Meri Seif – röster från en buss ses på Black Door Gallery

Av den 12 mars, 2019

”Kvinnorna på Meri Seif – röster från en buss” – Martina Holmberg, fotograf och Maria Hagström, journalist!

Kan situationen för kvinnor bli djävligare?
I ljuset av Metoo-rörelsen finns det grader i det helvete många kvinnor världen runt tvingas leva med dagligen. Inga jämförelser i övrigt behöver göras men situationen i Papua Nya Guinea hör till de farligaste i världen.

Nu visar BlackDoor Gallery ”Kvinnorna på Meri Seif – röster från en buss” av fotografen Martina Holmberg och journalisten Maria Hagström.
Men det här är en ljus berättelse om de kvinnobussar som varje dag säkrar transporten för kvinnor i huvudstaden Port Morseby. I stadens kollektivbussar går ingen kvinna säker för övergrepp från män.

Det är med glädje BlackDoor välkomnar åter Martina Holmberg! Hon var vår första utställare när vi öppnade galleriet för nu sju år sedan.
Både Martina och Maria Hagström kommer att finnas på plats.


Så här berättar Martina och Maria själva om sitt dokumentära projekt:
”Det är gryning i Port Moresby. Utanför bussens fönster trängs morgontrafiken och på marknaderna har försäljarna precis brett ut sina filtar täckta med betelnötter. Platserna i bussen fylls allt mer under den gungande färden från förorten Gerehu in mot huvudstadens centrum.

Kvinnor på väg till jobbet, skolflickor i ljusblåa uniformer och damer som ska handla på marknaden. Här ombord möts kvinnor från olika kulturer, stammar, samhällsklasser, och som pratar olika språk, men på bussen upplever de en säker zon tillsammans – fri från män.

Papua Nya Guinea är ett av de farligaste länderna i världen för kvinnor att leva i. Det könsrelaterade och sexuella våldet är en humanitär kris och i huvudstadens offentliga bussar blir kvinnor ofta utsatta för trakasserier.

En studie av UN Women visar att mer än 90 procent av kvinnorna har upplevt någon form av våld i Port Moresbys kollektivtrafik. De vittnar om trakasserier, övergrepp, stölder och hot. Det är svårt att åka fritt i staden. En del av dem stannar istället hemma, vilket hindrar dem från att arbeta och gå i skolan.

Därför trafikerar nu ett antal kvinnobussar, som kallas Meri Seif, Port Moresbys gator. De drivs av Ginigoada Foundation med stöd av UN Women. Dagligen reser hundratals kvinnor och barn med bussarna.

Vi åkte med under en vecka, i rusningstrafik och sömnig eftermiddagslunk, från gryning till skymning.”

Utställningen Kvinnorna på Meri Seif – röster från en buss ses på Black Door Gallery med start Torsdag 16 Mars 2019.

Kultur | Utställningen Kvinnorna på Meri Seif – röster från en buss
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login