Urpremiär för ”Det som är vårt”

Av den 9 mars, 2017

Urpremiär för”Det som är vårt”, ett humoristiskt drama om att få nog och kraften i att gå samman, föreställningen är skriven av Anders Duus och regisseras av Maja Salomonsson.

”Marina vinner typiskt nog på Triss just den enda gången hon verkligen inte förtjänat det. Bibliotekarien Anneli kanske inte riktigt har läst alla böcker hon vältaligt tipsar om. Sally kämpar mot landets fulaste rondell, den enda satsning som gjorts i trakten på tjugo år. Katrin håller på att bränna ut sig och hittar hoppet i en bikupa. Och Kristoffer tvingas alltmer inse att det där genombrottet som hårdrockssångare kanske trots allt aldrig kommer att hända.

Det är nutid någonstans i Örebro län. I många år har service efter service stängt ner och flyttat till centralorten. Och när beskedet kommer att även biblioteket ska stängas samlas en grupp människor i känslan av att nu får det i alla fall vara nog.”

”Det som är vårt” är en nyskriven pjäs som tar sitt avstamp här i Örebro län. Det är ett ömsint och mycket humoristiskt drama om det stora och det lilla, och om kraften i att komma samman och göra skillnad.

Föreställningen är skriven av Anders Duus, dramatiker och aktiv på Örebro länsteater sedan 2015. Anders står bakom över 40 pjäser på scener som Riksteatern, Regionteater Väst, Dramaten och Gävle Folkteater och har i flera år varit knuten till Riksteatern som husdramatiker och dramaturg. I”Det som är vårt” har han hämtat stoff från skolkorridorer, kök och tidningssidor för att skapa en egen fantasi om en ort och dess människor. Inspiration har hämtats från flera olika teman och händelser i Örebro län, däribland skola, syn på flyktingmottagning och biblioteksupproret i Ramsberg.

För regi står Maja Salomonsson, regissör, ljudkonstnär och radioproducent. Maja har tidigare regisserat teater och skapat soundwalks för bland annat Riksteatern, Unga Radioteatern, Scenkonst Sörmland, m.fl. Hon står bland annat bakom Det tredje rummet för Unga Radioteatern som uppfördes i översatt version på House of Sweden i Washington 2013 och ”Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne” på Ögonblicksteatern som togs ut till Scenkonstbiennalen för barn och unga 2012. På Sveriges Radio har hon bland annat gjort dokumentären ”Det som inte dödar” om Pia Degermark och haft det egna humorprogrammet ”Meningen med allt” i P3.

I föreställningen medverkar Frida Beckman, Veronica Björnstrand, Anders Hambraeus, Isabelle Moreau och Maria Simonsson.

”Det som är vårt” har urpremiär lördag 11 mars 16.00 på Örebro Teater, föreställningen tolkas till svenskt teckenspråk 6 april och syntolkas 5 april.

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login