Urpremiär av Montelius #metoo-roman på Örebro Teater

Av den 11 augusti, 2020

Den 19 september har Martina Montelius #metoo-roman Stackars Birger urpremiär som teaterföreställning på Örebro Teater. Pjäsen är en lika delar humoristisk som djupt allvarlig berättelse om maktmissbruk och hämnd och har kallats en ”spring-i-dörrarna-tragedi” om övergreppens dominoeffekter, som inbjuder till både högljutt flabbande och en stunds lindring av samtidsångesten.

Gisela Vannefjord, sufflös på en av de stora teatrarna, har tillräckligt länge stått ut med regissören Birger Königs härskartekniker. Efter en händelse vid en repetition, där han träder över alla gränser, får hon nog. Hon kidnappar honom och låser in honom i potatiskällaren.

Birgers dotter, influencern Clotilda, letar febrilt efter sin pappa och misstänker Gisela för inblandning i hans försvinnande. Dessutom måste Gisela hantera sin efterhängsne granne Ricky, och se till att Birger får sin päronsmakis regelbundet. Allt hotar att falla samman, hur ska det gå?

– Stackars Birger är en svart, rå komedi med en handfull rätt osympatiska människor där vi alla på olika sätt känner igen oss. Den är fruktansvärt rolig, dräpande och absurd men också djupt mänsklig och lite sorglig, säger Josefin Ankarberg, regissör.

Pjäsen bygger på Martina Montelius bok med samma namn som skrevs under #metoo-hösten och som har kallats för den första #metoo-romanen. Nu får berättelsen urpremiär som pjäs. Martina Montelius står själv för dramatiseringen av boken och för regin står Josefin Ankarberg, en av de drivande krafterna bakom en av Stockholms mest tongivande och uppmärksammade frigrupper, Moment:teater. I huvudrollerna som Gisela och Birger ser vi Malin Berg och Tobias Aspelin.

Martina Montelius har för Örebro Teater tidigare skrivit pjäsen Förhör som under förra spelåret blev varmt mottagen både av publik och kritiker, och som blev uttagen till Bibu ­­– scenkonstbiennalen för barn och unga. Med Stackars Birger återkommer hon nu till Örebro Teater med sin mästerliga språkekvilibrism och egensinniga humor.

Fler föreställningar på Örebro Teater i höst:

Du har hela livet, Habibi – 12 september
En svindlande och hoppfull föreställning om mobbning, identitet, kulturkrockar och rasism. Hur vore det att möta sig själv om femton år? Eller sig själv för femton år sedan? Hur återberättar vi historier från uppväxten och vems sanning gäller? Manus och regi: Chantale Hannouch

Twerk Face – offentlig premiär 26 oktober
En familjehumorshow om kändisskap, influencers och hur många som måste veta vem du är för att det ska räknas. Ska man sticka ut, eller vara en i mängden? Manus: Amelie Nörgaard och Nicolaj Schröder. Regi: Amelie Nörgaard

Ravinen – premiär 28 november
Ett romantiskt drama och en moralfilosofisk thriller. Pjäsen handlar om en grupp arbetare, som djupt inne i en skog, någonstans i Europa lägger en optisk fiber genom en djup ravin. Ett farligt jobb, där spänningarna byggs upp mellan arbetarna och deras till synes välmenande chef. Allt står spel och alla har allt att förlora. Manus och regi: Amir Nizar Zuabi

Min Häst – offentlig premiär 28 december
En fysisk och äventyrlig föreställning om hästar, identitet och om att våga. En historia om unga hjältar som rider och hittar sina egna stigar. Manus och regi: Py Huss-Wallin

» Mer information här «

Kultur | Urpremiär av Montelius #metoo-roman på Örebro Teater
Örebroguiden

Källa: Örebro Teater

You must be logged in to post a comment Login