Upptäckt Aostadalens skidparadis

Av den 27 november, 2018
Cable car la Thuile

Med 805 kilometer långa skidspår och 23 skidorter erbjuder Aostadalen oöverträffade möjligheter för alpina entusiaster, men också bra terräng för längdskidåkning och andra vintersporter. Om du inte är ett fan av aktiva helgdagar, kan du istället njuta av den vackra landsbygden och de vackra gamla städerna.

Vintern är på väg… och en av Europas ledande skidorter har nu öppnat sina backar. I Aostadalen är skidåkning mellan de stora bergen i Mont Blanc, Matterhorn, Monte Rosa och Gran Paradiso National Park alltid något mycket speciellt.

För alpina skidåkare finns det inte mindre än 23 skidorter, 805 kilometer långa skidspår och 10 utmärkta snowboardbackar där du kan testa dina freestyle-talanger. Det finns också många möjligheter till offpist-skidåkning och för de mest skickliga skidentusiasterna, erbjuder Aostadalen – som enda platsen i Italien – möjligheten att prova heliskidåkning.

Med helikopter når du de orörda bergssidorna, där du finner pulversnö, enastående vackert landskap och får uppleva en adrenalinkick och en minnesvärd stund. I en mer lugn takt kan du också njuta av naturen på längdskidor, Aostadalen har flera hundra mil av spår för längdskidor med varierande svårighet.

Familjefavoriter
En av Aostadalarnas stora orter för skidsemester är Courmayeur, som är vackert belägen vid foten av Mont Blanc. Breuil-Cervinia mellan Italien och Schweiz, La Thuile mellan Italien och Frankrike och Monterosa Ski, som sträcker sig genom tre olika italienska dalar vid foten av Monte Rosa är också populära destinationer.

Samma sak gäller för Pila som har välskötta backar och skogar som ger skydd, även städer som Torgnon, Champorcher, Crévacol och andra mindre skidorter är perfekta att resa till med vänner eller familj.

När du reser med mindre barn är skidorter som Chamois, Cogne och Rhêmes-Notre-Dame också idealiska. Här finns det gott om möjligheter att stanna på hållbara resort som är lämpliga även för de yngsta familjemedlemmarna.

Små byar som Antagnod, Brusson och Gressoney-Saint-Jean har typisk bergsarkitektur och med underhållning och faciliteter anpassade för både stora och små, är det en plats perfekt för en bra familjesemester.

Det samma gäller Col de Joux, La Magdeleine, Ollomont och Valgrisenche, små skidorter som är idealiska för en semester med mycket små barn. Flera av dessa platser erbjuder också snöparker, där även de minsta alpinisterna kan få en smidig start och en bra upplevelse av livet som skidåkare.

En vit hälsosemester
Vinterskidåkning i bergen behöver inte nödvändigtvis bara vara att åka nedför backarna. Det handlar också om att ladda batterierna och koppla av i vackra omgivningar, ha tid tillsammans och äta gott. Alla dessa förutsättningar är närvarande i Aostadalen, där fransk och italiensk kultur möts. 

Om du behöver extra välbefinnande kan du dra nytta av områdets många spa- och wellness-anläggningar. Flera spaanläggningar erbjuder avkoppling i vackra miljöer med bubbelbad, sensoriska duschar, finsk bastu, turkisk hamam och mycket mer. Det finns också gott om möjligheter att få massage- och skönhetsbehandlingar på platser som Pré-Saint-Didier Spa, Saint-Vincent Spa, Valle d’Aosta Wellness och Monterosa Terme.

Sträva efter topparna i vinter
I vinter är Aostadalen värd för Snowboard Cross World Cup i Breuil-Cervinia på den italienska sidan av Matterhorn. Här kommer du kunna beskåda några av de allra bästa atleterna som tävlar om medaljer. Den 20 december kommer det vara förberedande tävlingar och final följande dag.

Det är möjligt att nå topparna av Aostadalen på andra sätt. Europas högsta berg ligger inom räckhåll för linbanor, vilket dessutom är en fantastisk och spektakulär upplevelse året runt.

Om Valle d’Aosta
Valle d’Aosta, Aostadalen, har en area på ca 3270 km2, och är den minsta regionen i Italien. En tredjedel av områdets totala area ligger 2600 meter över havet.Dalen är formad av glaciärer och omgiven av berg; ett vackert område, spektakulärt beläget mitt bland Europas högsta toppar med Mont Blanc som gränsar till Frankrike på ena sidan och Matterhorn och Monte Rosa som gränsar till Schweiz på den andra sidan. Det är också här du hittar den vilda och orörda nationalparken Gran Paradiso. Kulturen består av en fin blandning mellan italiensk och fransk kultur. Med en utsökt gastronomi, ett arkitektoniskt charmigt och pittoreskt alpint landskap och med ett brett utbud av sportaktiviteter, lockar området människor från hela världen.Som region erbjuder Aostadalen inte bara gynnsamma förutsättningar för bergsklättrare, vandrare och skidåkare. Det är också en idealisk destination för människor som vill ha en mer avslappnad, trivsam och trevlig semester med vackra omgivningar. http://www.lovevda.it/en  

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login