Upptäck ett nytt museum i Örebro län i sommar

Av den 9 juli, 2019
Museibesökare. Bild: Sveriges Museer

58 procent av svenskarna besökte ett museum förra året enligt en aktuell Sifoundersökning. Främsta anledningen var att göra något kul tillsammans. Åtta av tio svenskar visar också tillit till museerna som kunskapsbanker. Under semestertiderna finns extra många museer öppna för besök.

De mer än 1500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson, generalsekreterare, Sveriges Museer

De främsta anledningarna till att besöka ett museum är att göra något kul tillsammans, att vilja besöka ett särskilt museum, att se en aktuell utställning eller att vilja lära sig något nytt. Enligt Sifoundersökningen var de flitigaste besökarna förra året kvinnor i åldrarna 18-29 år.

Undersökningen visar att det finns en stor tilltro till museer som kunskapsbanker. Många tror att museerna kan ge förståelse för hur samhället och världen i stort utvecklas. Högst tilltro till museernas förmåga att skapa den förståelsen hade ålderskategorin 18-29 år.

– Museerna finns i alla län och bjuder både på kunskap och inspirerande upplevelser att njuta av i sällskap med någon. Med sina miljontals besök varje år bidrar museerna till hela landets turistnäring, säger Mats Persson.

Kultur | Upptäck ett nytt museum i Örebro län i sommar
Örebroguiden

Undersökningen som är beställd av Sveriges Museer bygger på onlineintervjuer med 1500 personer i åldern 18-79 år som genomfördes av Sifo under perioden 14-20 maj i år.

You must be logged in to post a comment Login