Uppror, humor och sagoskimmer i ”Akta dig för Rödluvan”

Av den 23 januari, 2019
Illustration: Emelie Östergren

Onsdag 6 februari 12.00 sker urpremiären av ”Akta dig för Rödluvan” på Nya China, pjäsen spelas för skolår 1–3 och som offentlig familjeföreställning, för dramatisering står Emelie Östergren och för regi står Carl Johan Karlson.

Sagan om Rödluvan är en av våra allra mest välkända. Både vuxna och barn kan berättelsen om flickan som får i uppgift att gå genom den djupa skogen till sin farmor med mat, luras av en varg, blir uppäten och till sist räddas av en jägare. I vår version blir Rödluvan dock en ny slags saga, om ilska och att hellre vilja gå sin egen väg än att släpa nån korg till mormor. Vi möter en Rödluvan vars uppror till och med skrämmer slag på själva vargen, innan hon inser att det som började som en lek gått helt överstyr. Går det att rätta till?

Det blir är en skruvad föreställning med både sagoskimmer, humor och lite skräck. Det handlar om rädslan för det okända, om godhet och ondska och om att bli stor och börja ta ansvar för dina egna handlingar.

”Akta dig för Rödluvan” är Emelie Östergrens dramatikerdebut. Hon har gett ut ett flertal serieromaner och bilderböcker och hennes verk har publicerats i böcker, antologier, fanzines, tidskrifter och serietidningar både i Sverige och utomlands.

För regi står Carl Johan Karlson har tidigare regisserat ”Det normala livet” och ”De sömnlösas tid” på Örebro länsteater, han har de senaste åren varit husregissör på Riksteatern och var senast aktuell med ”Don Quijote” på Folkoperan.

Dramatisering Emelie Östergren 
Regi Carl Johan Karlson 
Musik Christer Christensson 
Scenografi/Kostym Sofia Romberg 
Mask Giovanni Indelicato
Medverkande Christer Christensson, Emelie Florén, Linus Lindman och Maria Simonsson   

Offentliga familjeföreställningar
Förutom skolföreställningar så spelas även ett antal offentliga familjeföreställningar på Nya China:

  • Onsdag 20 februari 14.00
  • Torsdag 21 februari 18.00
  • Lördag 2 mars 14.00

Kultur | ”Akta dig för Rödluvan”
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login