Upplev några av världens bästa julmarknader

Av den 14 oktober, 2016

Det är många som väljer att resa med Ving till en storstad i höst och gillar man julpynt, julmarknader och vill komma i rätt julstämning är december bästa tiden att besöka någon av de stora metropolerna.

Här har vi samlat några tips på utvalda julmarknader i sju av våra mest populära storstäder – Berlin, Budapest, Krakow, London, New York, Prag och Wien.

Berlin
Berlin erbjuder ett 60-tal olika julmarknader under november och december. Här finns både stora och små marknader, en del klassiska och andra mer alternativa.

En av de mest populära, och enligt många också en av de vackraste, julmarknaderna i staden hittar man på Gendarmenmarkt. I de stora hantverkstälten kan man se tillverkning av olika trä-, läder- och textilprodukter och de färdiga produkterna går givetvis att köpa med sig hem. På marknaden finns även ett stort utbud av julens alla delikatesser. Marknaden håller öppet varje dag från21 november till 31 december 2016.

Adventsökomarkt på Kollwitzplatz och Eco Christmas Market på Sophienstraße är julmarknaderna för de som är intresserade av ekologiska produkter. Här säljer hantverkare, designers och matproducenter produkter av naturliga och ekologiska råvaror. Allt är dessutom tillverkat under rättvisa förhållanden. Öppet lördagar och söndagar under perioden 26 november – 18 december 2016.

En av de mer alternativa julmarknaderna i Berlin är Weinachtrodeo i Postbahnhof. I en gammal järnvägshall kan man till tonerna av elektronisk musik inhandla unika dekorationer och presenter. Även om marknaden inteanses vara särskilt traditionell kan man hitta en del klassiker här också, såsom glühwein och sötsaker. Marknaden håller öppet 10-11 och 17-18 december 2016.

Budapest
Budapest erbjuder inte bara kulturella upplevelser och termalbad. Staden är även fantastisk att besöka under juletid och här finns flera stämningsfulla julmarknader.

På Vorosmarty torg finnsBudapest äldsta julmarknad. Den anses av många även vara stadens mest spektakulära. Mitt på torget står en stor julgran och här är man omgiven av musik och härliga dofter. I över 100 marknadsbodar kan man hitta traditionellt hantverk och ungerska delikatesser såsom bröd, korv och konfektyr. Missa inte heller att prova de ungerska specialiteterna langos och potatisdumplings. Marknaden har öppet under perioden 11 november – 29 december 2016.

Framför den ståtliga St. Stephens Basilica finner man ytterligare en julmarknad med ett stort antal marknadsbodar. Här finns även en skidskobana för barn och på helger har dansgrupper uppvisningar av ungersk folkdans. På eftermiddagen när mörkret lagt sig lyser en spektakulär ljusshow upp både basilikan och torget i stämningsfulla nyanser. Öppet under perioden 27 november 2016 till 2 januari 2017.

Krakow
I mitten av november förvandlas Krakow till en plats full av julstämning. Varje gata är pyntad med juldekorationer och vart man än går kan man känna doften av karamelliserat socker och glögg.

På stora torget, Rynek Glowny, hittar man Polens största julmarknad. Utöver marknadsbodar som säljer hantverk, kläder i ull, keramik och smycken kan man även njuta av musikframträdanden och traditionella polska rätter samt galiciska, den polska versionen av glögg. Öppet under perioden 25 november till 26 december 2016.

Besöker man Krakow den första torsdagen i december kan man ta del av en av högtidens största höjdpunkter för många Krakowbor. Årligen anordnas då en unik utställning av ”szopkas”, magnifika dockhus dekorerade med färg och glitter.

London
London är en perfekt stad för den som gillar att göra sin julshopping utomlands. Förutom välkända varuhus som Harrods och Selfridges, som givetvis är stämningsfullt dekorerade, finns också en mängd olika marknader och aktiviteter. Nedan några exempel.

Trafalgar Square anses vara Londons hjärta med en av de finaste julgranarna i staden och granen är dessutom en gåva från Norge som tack för hjälpen under andra världskriget. Granen tänds den 1 december 2016. Under perioden 5-23 december sjunger olika körer julsånger på Trafalgar Square och på nyårsafton är det fullt av folk på torget som firar in det nya året.

Angels Christmas Market i Hyde Park Winter Wonderland är inne på sitt tionde år och här finns något för hela familjen. På julmarknaden säljs hantverk, juldekorationer och säsongens alla delikatesser. Här finns även karuseller, en skridskobana och ett äventyrsland med isberg, ett skepp och ett palats. Winter Wonderland har öppet under perioden 18 november 2016 – 2 januari 2017.

Leicester Square Christmas Market är ett av de senaste tillskotten bland julmarknaderna i London. Förutom traditionella marknadsstånd och möjlighet att träffa tomten erbjuder Leicester Square Christmas Market också julshower med bland annat stand-up och cirkus. Marknaden håller öppet från 11 november 2016 till 8 januari 2017.

Skridskor vid Somerset House är en härlig upplevelse. På 1700-talsbyggnadens innergård åker man skridskor i en fantastisk omgivning och när det är dags att koppla av kan man njuta av afternoon tea från Fortnum & Mason. Skridskobanor finns även på flertalet andra platser i staden, bland annat utanför Tower of London, Natural History Museum eller inne i köpcentret Westfield i Shepard’s Bush.

I Kew Gardens anordnas ett magnifikt ljusspel i trädgården, som en del av en mer traditionell julmarknad.

New York
New York är en fantastisk stad att vistas i och att få chansen att insupa lite julstämning här är magiskt. Utöver en härlig atmosfär erbjuder staden en mängd olika julmarknader och evenemang. Nedan några exempel.

Columbus Circle Holiday Market ligger precis vid en av ingångarna till Central Park och är perfekt att besöka under promenaden i den berömda parken. I marknadsbodarna kan man köpa inredningsdetaljer, smycken, konst och olika matprodukter tillverkade av lokala designers och matproducenter. Marknaden är öppen under perioden 29 november – 24 december 2016.

Grand Central Holiday Fair anordnas i historiska Vanderbilt Hall i Grand Central Terminal. Här kan besökare köpa lokalproducerat hantverk från cirka 40 särskilt utvalda försäljare. Marknaden har öppet varje dag från 14 november till 24 december 2016.

Rockefeller Center är en av New Yorks mest besökta sevärdheter. En enorm julgran tänds här under en stor ceremoni den 30 november 2016 och lyser sedan fram till 7 januari 2017. Här kan man även åka skridskor.

Macy’s julskyltning är känd som den finaste i New York. Julskyltningen består av två teman, varav det ena temat är återkommande varje år och kommer från den klassiska julfilmen Miracle on 34th Street. Det andra temat är alltid hemligt.

Prag
Den tjeckiska huvudstaden är utmärkt att besöka juletid. De vackra byggnaderna och kullerstensbelagda torgen är idylliska och julstämningen förhöjs ytterligare om de ramas in av snö.

I Prag finns två kända julmarknader. Den ena ligger vid torget i gamla stan och den andra vid Wenceslastorget. I de vackert dekorerade marknadsbodarna hittar man ett stort utbud av charmiga träleksaker, juldekorationer och matprodukter. Marknaderna har öppet under perioden 3 december 2016 – 4 januari 2017.

Utöver de två stora julmarknaderna finns ett antal mer lokala marknader som också är väl värda ett besök, exempelvis Peace Square Christmas Market framför den vackra St. Ludmila-kyrkan. Väljer man att ta sig runt staden till fots kan man även möta olika körer som promenerar i gränderna och sjunger julsånger.

Wien
Wien har en lång tradition av julmarknader och i varje stadsdel med lite självaktning finns minst en marknad. Marknadernas utbud varierar, men de har alla en härlig atmosfär som är perfekt om man vill komma i julstämning.

På torget framför Wiens vackra stadshus anordnas stadens största julmarknad. Här finns något för både de yngre och de äldre. I ett dussintal marknadsbodar kan man köpa presenter och österrikiska delikatesser. Inne i stadshuset finns barnens egen julverkstad där de kan baka julkakor och skriva önskelistor till tomten. I år har julmarknaden utökats ytterligare med en skridskobana och en curlingbana. Viennese Christmas Market har öppet varje dag under perioden 12 november – 26 december 2016.

Stephansplatz Mitt i stadskärnan ligger Stephansdomen och givetvis anordnas en julmarknad även här. I och med den centrala platsen är här ofta mycket folk, men det går ändå att njuta av de små marknadsbodarna och de upplysta byggnaderna. Kanske tillsammans med en kopp värmande glühwein och en vanillekipferl (österrikisk julkaka). Öppet från 11 november till 26 december 2016.

Schönbrunn Julmarknaden framför det kejserliga residenset är sofistikerad och elegant. I marknadsbodarna kan man hitta traditionellt hantverk, leksaker och vackra juldekorationer. Mellan den 27 december och 1 januari är det nyårsmarknad och då ges även en möjlighet att njuta av jazzkonserterna som anordnas dagligen. Marknaden är öppen under perioden 19 november 2016 – 1 januari 2017.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login