Unikt vitt vin från Uruguay

Av den 3 april, 2017

Nytt för i år är vinet Garzón Albariño Reserva. Det är det enda vita vinet från Uruguay på Systembolaget. Producenten är Bodega Garzón – en av landets mest intressanta och innovativa vinproducenter som dessutom satsar stort på hållbarhet.

Vi är mycket stolta över att kunna introducera vitt vin från Uruguay till de svenska konsumenterna. Just nu finns bara ett fåtal viner från landet på Systembolaget, men jag är övertygad om att vi inom en snar framtid kommer att se fler flaskor i hyllorna. De senaste årtionden har landet utvecklats som vinproducent och de satsar alltmer på kvalitet snarare än kvantitet, säger Mats Abrahamsson, Senior Brand Manager på Bibendum.

Uruguay är ett land med en stark vinkultur och de har störst vinkonsumtion per capita utanför Europa, de konsumerar exempelvis dubbelt så mycket vin som Chile.

Bodega Garzón anses vara ett av landets mest intressanta vinföretag både vad det gäller vinframställning och urval av druvor, men också avseende hållbarhet. Vinanläggningen är den första utanför USA som fått miljöcertifieringen LEED. Enligt CNN är den vackert belägna bodegan dessutom en av de 10 främsta anledningarna till att besöka Uruguay. Gården tillverkar även egen olivolja och de har nyligen börjat med uppfödning av wagyuboskap, en ras som många menar ger världens bästa kött. Det berömda Kobeköttet är från wagyudjur.

Garzon Albariño Reserva är gjort på Albariño, en trendig druva som normalt odlas i spanska Galicien och norra delarna av Portugal. Druvorna kommer från Bodega Garzóns egna vingårdar. Läget ger vinrankorna maximal exponering av solen och druvor med stor fruktrikedom. De skördas för hand och får jäsa på rostfria ståltankar innan de lagras på ekfat.

Doften är fräsch och fruktig med inslag av citron, persika och en touch av blommor. Smaken är ung, frisk och fruktig med en bra balans och något bredare smak än de flesta spanska viner på druvan. Vinet passar bra till rätter med fisk och skaldjur.

Vinet lanserades under mars månad och ingår i Systembolagets ordinarie sortiment.

Pris 119 kr, artikelnr 6785.

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login