Unikt samarbete mellan Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Av den 10 juli, 2019

Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar och samarbetar mer än gärna med branschvänner inom olika destillat såsom rom, cognac, vin och öl. Filosofin att experimentera är ett ledord för bröderna Stephen och Jack Teeling.

Att Teeling whiskey gifter sig väldigt bra med romfat vet vi redan. Teeling Rum Cask som säljs på Systembolaget och är extremt omtyckt i Sverige. Nu kommer ett unikt samarbete med svenskfavoriten Rum Plantation Cask. Samarbetet har resulterat i en svensk exklusiv Cask Strength variant som har en styrka 50,9%. Lansering 2:a augusti. Pris 539kr för 70cl flaska.

Rum Plantation är kända för att hylla olika romländers stilar, eller ”terroirs of rum”. Destillerichefen och master blendern på Teeling Distillery, Alex Chasko, har noggrant valt ut fat från 3 olika terroirs. Alex Chasko har handplockat fat från Jamaica, Barbados och Guyana som tidigare lagrat rom i brittisk stil. Dessa ursprung är lysande stilexempel och har varit pionjärer inom hela romkategorin och de är kända för sin höga kvalitet och en väldigt aromatiska romstil. Tillverkningsprocessen i dessa tre karibiska länder har normalt en längre fermenteringsprocess och destillationen sker oftast i “pot stills” precis som Teeling whiskey.

Teeling Rum Plantation Cask har lagrats i cirka 6 år på ex-bourbonfat, sedan har man slutlagrat whiskeyn under 12 till 15 månader på Rum Plantations fat. Alex Chasko beskriver Teeling Plantation Cask såhär;

”Denna limiterade upplaga av whiskey har fångat ett anmärkningsvärt djup av smak; något rökiga toner med dofter av tropisk frukt, vanilj, mogen ananas, banan, citrusskal och en touch av kryddnejlika. Tydliga ursprungskännetecken från de urval av Rum Plantation-fat och nu även ett kännetecken för en väldigt unik Irländsk Whiskey”, avslutar Alex Chasko.”

Whiskeyn har verkligen fångat upp den brittiska romstilen som Rum Plantation-faten tagit med sig till Irland.

Den 2:a augusti kommer Teeling Whiskey Rum Plantation Cask finnas på Systembolagets hyllor runtom i Sverige. Ett unikt limiterat släpp på endast 1500 flaskor. 

Teeling Whiskey Rum Plantation Cask
Artikelnummer:40556-01
Lanseringsdatum:2019-08-02
Pris:539 kr
Volym:700ml
Alkoholhalt:50,9%
Antalflaskor:1500

Dryck | Unikt samarbete mellan Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login