Unikt rött vin från Champagnehuset Bollinger

Av den 11 april, 2017

Ett rött vin från Champagne är ovanligt – Bollinger La Côte aux Enfants är helt unikt.

Bakom Bollingers källare i Aÿ ligger en legendarisk Pinot Noir-vingård på fyra hektar. La Côte aux Enfants 2013 påminner om en riktigt bra röd Bourgogne i kombination med en champagnes friska syra och höga mineralitet. Endast 180 flaskor av denna raritet lanseras exklusivt på Systembolaget.

Bollinger la Côte aux Enfants är ett enastående rött vin från en av Aÿs legendariska vingårdar. Här finns en kombination av en unik vingård och en vinframställning som är typisk Bourgogne. Vingården La Côte aux Enfants ligger rakt under en stor och maffig kalkklippa som sprider ut sig likt en amfiteater i områdets absolut bästa Pinot Noir-by. Det skyddade läget på fyra hektar ger en hög mognad på druvorna och vinet får en fyllighet och kraft som är unik i distriktet.

– Ett stilla rött vin från Champagne kan kännas otippat men långt innan dagens bubblande vin var uppfunnet var regionen Champagne vida känd för sina stilla röda Pinot Noir-viner. La Côte aux Enfants rekonstruerades av Jacques Bollinger som själv arbetade tålmodigt med vingården i början av 20-talet, berättar Beatrice Giese, produktchef på Arvid Nordquist.

La Côte aux Enfants för tankar till en bra röd Bourgogne i kombination med en champagnes friska syra och höga mineralitet. Årgång 2013 anses vara en mycket bra årgång och vinet har en vacker röd färg. I doften finns röda bär, körsbär och lakrits. Smaken har toner av björnbär, mörka körsbär och röda vinbär. Syran bidrar till det friska och balanserade avslutet. Servera till kalvkött i rödvinssås eller till ostar som Tomme de Savoie och Brie de Meaux.

Vinmakningen är traditionell, jäsning med skalmaceration i två veckor och sedan lagring på ekfat av klassisk Bourgognemodell. Att Bollinger är Champagnes främsta expert på just Pinot Noir bidrar givetvis också till vinets kvalitet. Vinet går med fördel att lagra många år framåt.

– Det här är ett förvånansvärt koncentrerat och kraftfullt vin. För att den unika stilen och aromerna verkligen ska komma till sin rätt rekommenderar vi dekantering ett par timmar före servering. Vid serveringen bör vinet ha en temperatur runt 16 grader. Vinets frukt kan upplevas till det fullo inom de närmaste fem åren men vinet går givetvis bra att lagra mycket längre än så, fortsätter Beatrice.

Bollinger La Côte aux Enfants 2013
Pris: 789 kr
Artnr: 91105
Exklusiv lansering, 180 flaskor
Land: Frankrike
Producent: Champagne Bollinger
Druva: Pinot Noir

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login