Ulrik Ehn debuterar med självbetitlat album

Av den 5 november, 2018

Ulrik Ehn är en Örebrobaserad artist som nyligen släppte sitt första album och han beskriver själv sin musik som pop, singer/songwriter med influenser av grunge.

Han besökte oss på redaktionen för ett samtal om debutalbumet och musiken.

Berätta lite om albumet.
– Albumet heter Ulrik Ehn och består av låtar som jag skrivit under lång tid och de äldsta skrev jag när jag var runt 22 år gammal, nu är jag 50 år.

– Jag tvekade först om jag skulle dela upp det i några singlar och någon EP, men så tänkte jag att det är lite coolt att släppa ett helt album för det är inte så många som gör det nu för tiden. Jag har dessutom rätt mycket låtmaterial, då jag har skrivit sedan jag var 15 år och de flesta skrev jag mellan 22 och 25 så de har legat länge i byrålådan. På albumet är dock mycket nyskrivet också.

Hur skulle du beskriva känslan i albumet?
– Det är ett ganska melankoliskt album, jag har nyligen gått igenom en skilsmässa och en del texter skrev jag efter den. Men det är inte bara jag som skrivit texterna, jag har jobbat ihop med en kille som heter Krister Nilsson och en tjej från Stockholm som heter Anna Rydbeck, de har skrivit ungefär hälften av texterna och jag hälften.

– Som sagt har albumet en melankolisk känsla, men andas ändå hopp om framtiden. Det är ganska sårbara texter och jag kan tycka att det råder brist på den varan ibland, varför inte öppna upp sig och visa att man inte mår så bra ibland men ändå med en ljusglimt.

Vad inspirerar dig när du skriver musik?
– Oftast sitter jag med antingen gitarren eller pianot där jag letar fram en ackordsvända, men ibland poppar det bara upp en melodi som jag spelar in på mobilen. Men det är mycket att jag sitter för mig själv, vänder på ackord och trixar tills jag hittar en melodi.

– Något som är extremt viktigt för mig är melodin och att det blir bra melodier på låtarna, för det skall vara någonting som du kan lyssna på flera gånger utan att bli trött på det.

Vad har du för förebilder inom musiken?
– Först och främst måste jag säga Beatles, de är husgudarna, men sen har jag också lyssnat mycket på 70 tals AC/DC. Annars lyssnar jag väldigt brett.

Har du planerat in några livespelningar?
– För det första så har jag inte något band än och jag har inte börjat leta musiker ordentligt, så det kommer att ta ett tag innan det blir några spelningar. Men musiken är gjord för att spelas live och att ge musikerna en viss konstnärlig frihet. Bland annat har flera gitarrister sagt att de tycker mina ackordsföljder är sköna att spela över.

– Så ja det kommer att bli livespelningar, men det kommer att dröja ett tag och jag har ingen brådska.

Vad sysslar du med förutom att spela in skivan?
– Jag är musiklärare i Gullspångs kommun där jag jobbar tre dagar i veckan där jag verkar både inom den kommunala musikskolan, så har jag även klasserna 5, 6, 8 och 9 i musik.

Hur började du med musiken?
– Jag är uppvuxen med musiken och jag började med trummor i tio års åldern, min farfar var faktiskt stumfilmstrummis. Båda mina föräldrar har musikalisk förankring, mamma var kantor med absolut gehör och pappa var involverad med visans vänner och så vidare.

–  Sen startade vi ett punkrockband där jag spelade bas och sjöng. Efter det sökte jag in på folkhögskola för piano och gitarr men det tog de inte in mig på så jag sökte in på bas istället, och blev antagen först på Åsa folkhögskola och sedan på Fridhems folkhögskola. Efter det blev det musikhögskolan här i Örebro och sedan des bor jag även här.

Då får vi önska lycka till med albumet.
– Tack så mycket.

Lyssna på Ulrik Ehns album här »

Karl-Johan Sandberg, Kultur & Musik | Ulrik Ehn
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login