Två nya viner i den populära vinserien – Enzo Bartoli, lanseras

Av den 10 april, 2018

Efter att ha lanserat en Barbera d’Asti och en Barolo, så lanserar Independent Wine Co. två nya viner i den populära vinserien – Enzo Bartoli

Enzo Bartoli är en serie viner som alla har en gemensam nämnare – sitt sanna, kompromisslösa uttryck för Piemonte. Myten säger att Enzo vigde sitt liv till jorden, vinet och människorna i landet vid bergens fot. Han var en enkel och värdig man som i sin tysta strävan sökte efter jordens genuina uttryck. Idag lever hans arv vidare genom dessa viner som vi i sann Enzo anda har förädlat.

Kort sagt – Enzo Bartoli är Piemonte personifierat.

Enzo Bartoli Piemonte Cortese 2016
Cortese är en druva med mycket gamla anor i Piemonte och sägs ha odlats redan under 700talet. Detta vin kommer från kullarna kring Tortona, nära Gavi, där den mest högkvalitativa frukten frodas. Cortese är den enda vita druvan som får användas i Gavi.

I strävan att komma upp med de bästa vinerna och den perfekta balansen, så har vi i detta fall de-klassificerat Gavi DOCG frukt, till Cortese DOC. Detta för att kunna blanda Cotrese:n med 4 % av Sauvignon Blanc. Vinet är elegant och balanserat och Sauvignon Blanc:en tillför syra och fräschör. Vinet är torrt, medelfylligt och blommigt med inslag av citron, lime, äpple, mineral och persika. I den långa eftersmaken finns det även en del nötiga toner. Med lite ålder så utvecklas ofta lite honungstoner.

Detta vin går att lagra i 1-2 år för ännu större komplexitet, men dricks utmärkt nu på en gång. I Italien så dricker de Cortese som den är, eller med enklare fiskrätter och sallader. Piemonte gränsar även till Ligurien där Cortese och Gavi med fördel serveras till havets läckerheter.

  • Art. 76377
  • 119kr

Enzo Bartoli Rosato 2017
Detta torra, fräscha, ljusrosa rosé vin är gjort på de två lokala druvorna, Barbera och Dolcetto.

För att ge vinet sin somriga karaktär, så skördas druvorna några veckor tidigare än normalt. Detta ger vinet en smak av frisk frukt, smultron, blodgrapefrukt, citrus och örter med en härligt blommighet.

Vinet passar utmärkt som aperitif, till sallad, grillad fisk, asiatisk mat, ljust kött som en klassisk Vitello tonnato. 

  • Art. 77940
  • 109kr

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login