Två nya viner från Artadi kommer till Systembolaget

Av den 14 april, 2019

Den vackra vingården ligger i byn Laguardia och är en del av Rioja Alavesa regionen, vingården skapades 1985 av den nytänkande och dynamiska vinmakare Juan Carlos Lopez de la Calle.

Hans vision var att druvan Tempranillo, när skördad från gamla vinrankor på hög höjd producerar otroligt rika och komplexa viner. Det kombinerat med en specifik ide kring hur vinerna lagras på äldre ekfat skapar några av de absolut bästa vinerna i Rioja.

Vinerna från Artadi har alltid handlat om en absolut renhet i frukten, och påminner nästan om bourgogne i texturen. Det viktigaste elementet i att skapa denna känsla kommer från den kalla vinden som blåser in från Pyrenéerna, det tillsammans med ett stabilt klimat och bra temperaturer gör att vinerna är en otrolig kombination av elegans och styrka.

Juan Carlos Lopez de la Calle ligger bakom några av de största transformationerna av spanska viner som hänt under de senaste 10 åren, han var något av en pionjär i Rioja när han slutade med att göra viner på Crianza nivå, och istället år 1991 fokuserade mer på enkla vinmarker, först var Viña El Pisón och 2000 tillkom 3 nya enkla vinmarksviner, Valdeginés, La Poza de Ballesteros och El Carretil. Dessa beslut ledde också till att de lämnade Rioja som appellation i 2015 och alla viner som är buteljerade därefter kommer inte att ha Rioja DO på etiketten. Allt för att kunna göra viner som utmärker sig kvalitetsmässigt utan att vara bundna till specifika regler.

Den 15 april släpps dessa otroliga viner i Systembolagets beställningssortiment.

Valdeginés 2014
Nummer: 70731
Pris: 559:-

Ett biodynamiskt vin i modern stil gjort på 100 procent tempranillo. 

Valdeginés har 7 hektar som ligger vackert i San Ginés dalen ett par kilometer från vingården i Laguardia. Artadi har under en tid jobbat hårt på att konvertera sina marker till biodynamisk odling.

Valdegines är kanske Artadis allra elegantaste vin.

La Poza de Ballesteros 2014
Nummer: 72296
Pris: 999:-

3,6 hektar stor är vinmarken La Poza de Ballesteros som ligger söder om byn Laguardia. Vinstockarna är 35 till 65 år och har aldrig varit utsatta för kemiska angrepp. Jordmånen är mager och rötterna går långt ner i jordmånen på jakt efter grundvattnet.

Vinet är stort, komplext och med en smak av mörka bär och fina fat. Detta är ett vin med mycket elegans och strukturerad syra.

Lively Wines är synonymt med livfull, pigg, alert och vital. Det är precis det vi vill förmedla till våra kunder, producenter och vänner. Med nyfikenhet, passion och kunskap vill vi på Lively Wines leverera en större dryckesupplevelse oavsett prisläge.

Dryck | Artadi
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login