Två årgångsbyten väntar för Chateau Musar

Av den 16 juli, 2018
Nya årgångar för Chateau Musar väntar

Under sommaren sker ett årgångsbyte av Chateau Musar för att inte kort därefter byta årgång igen. I takt med försäljningen ser det ut som att Chateau Musar byter till årgång 2010 någon gång under andra halvan av juli. Eftersom årgång 2010 finns i mycket begränsad upplaga kommer vinet kort där efter att byta till årgång 2011.

Med kort intervall kommer två nya årgångar av Chateau Musar att lanseras inom kort. Med nuvarande försäljningstakt ser det ut som att första bytet kommer att ske någon gång efter mitten på juli. 

Det första årgångsbytet som sker är till årgång 2010, ett år som präglades av extrem hetta i Libanon under skördetiden. Under 23 dagar låg snittemperaturen på 40 grader och Chateau Musars hemvist Bekaadalen slog nytt värmerekord med 48,3 grader. För druvorna var värmen mycket tuff, och skörden blev därför mycket liten och med högre andel socker än normalt. Vinmakaren Tarek Sakr beskriver årgången med ett ord: ”Unik”. I och med den unika årgången kommer endast 5 000 flaskor av 2010 att finnas tillgängligt på Systembolaget. Årgång 2010 är en elegant årgång med toner av örter, kryddor och russin tillsammans med en bra syra och långt avslut.

Det innebär också att ytterligare ett årgångsbyte kommer att ske efter någon månad, då är det årgång 2011 som kommer att finnas tillgängligt på Systembolaget. Även detta år bjöd på utmaningar – men åt motsatt håll. Till följd av en regnig vår senarelades skörden uppemot 30 dagar beroende på druva, och alla druvor var inte plockade förrän 13 oktober – vilket är den senaste skörden i vinhusets historia, bortsett från 1983. Den sena mognaden innebar en hög syra i druvorna, vilket ledde till att jäsningen tog längre tid än normalt. Årgång 2011 är intensiv och koncentrerad med toner av mörka frukter och eleganta kryddor. Tanninerna är mjuka och avslutet är långt. Under rätt lagringsförhållanden är detta en årgång som kommer kunna lagras över lång tid i källaren. 

Mat & Dryck | Chateau Musar
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login