Turistbussen är tre gånger miljövänligare än tåget

Av den 30 maj, 2019

Idag tror många att tåget är det miljövänligaste transportmedlet på semestern, men i själva verket är turistbussen tre gånger så klimatsmart som tåget. Det visar statistik framtagen av Svenska turistbussföretagen, ministeriet för miljö i Tyskland, EU European Environmental Agency, RDA och Ecopar.

– Många känner till att turistbussen är miljövänlig, men inte att den är miljövänligare än tåget, säger Jeanette Larsson, Marknadschef på Scandorama och Ölvemarks Holiday. För att öka kännedomen om detta har vi valt att lyfta turistbussens klimatsmarta fördelar i vår marknadskommunikation.

Sammanställningen som tagits fram av Svenska turistbussföretagen, ministeriet för miljö i Tyskland, EU European Environmental Agency, RDA och Ecopar visar att tågets koldioxidutsläpp är mer än tre gånger så stort som turistbussens, beräknat per 100 personkilometer. Mätningen avser euro 6 motor i buss och för tåg ett genomsnitt av europeiska tågresor. Turistbussar har mindre utsläpp än något annat fordon vid genomsnittlig beläggning.

10% rekordökning för bussresorna
Många känner dock till att turistbussen är ett miljövänligt resealternativ och klimatdebatten tros vara en av anledningarna till att antalet bussresenärer ökat med 10% hos både Scandorama och Ölvemarks Holiday jämfört med förra året. Båda varumärken använder sig av fossilfritt, förnybart drivmedel i samtliga bussar.

– När vi reser tillsammans minskar utsläppen per person, dessutom lär du känna trevliga medresenärer och kommer närmare din destination – ända fram till vingården i Toscana eller till stranden i Kroatien, säger Jeanette Larsson.

FAKTA
Tillsammans har Ölvemarks Holiday och Scandorama över 70 års erfarenhet av att arrangera guidade rundresor med buss i Europa. Läs mer om Scandoramas hållbarhetsarbete här och Ölvemarks här.

Resa | Turistbussen är tre gånger miljövänligare än tåget
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login