Trump får USA-resandet att dippa

Av den 8 april, 2017
Efter Trumps besked om inreseförbud har bokningarna till USA minskat

En av tio svenskar uppger att USA-resandet påverkas av att Donald Trump blev vald till USA:s president, enligt Tickets Sifo-undersökning. Trenden syns nu även tydligt i Tickets bokningsstatistik. Sedan slutet av januari har bokningarna minskat med 13 procent. Istället ökar bokningarna inom Europa kraftigt i sommar.

Trumps kontroversiella politik har fått många svenskar att välja bort USA i sommar. Istället bokar svenskarna resor både inom Europa och till Asien, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig för Ticket Privatresor.

Att resa i sommar är hett. Bokningarna av sommarresor (maj-oktober) har ökat med 14 procent de senaste månaderna, jämfört med samma period i fjol. Men USA går mot strömmen och i Tickets bokningsstatistik syns tydliga Trump-effekter. Sedan slutet av januari har sommarbokningarna till USA minskat med 13 procent. USA har fallit till plats 5 (3) på listan över mest bokade semesterländer i sommar. Samma trend syns i Tickets Sifo-undersökning, där 9 procent av svenskarna uppger att presidentvalet i USA påverkar deras resande.

Sedan slutet av januari har sommarbokningarna inom Europa ökat med 17 procent. Bokningarna till länderna kring Medelhavet, som Grekland, Italien och Kroatien, ökar starkt under perioden liksom bokningarna till Storbritannien och Tyskland. I sommar har även Asien ökat i popularitet och gått om Nordamerika, tack vare en bokningsökning på 9 procent. Här sticker Thailand och Bali ut med stora bokningsökningar.

Hit har svenskarna bokat resor, februari och mars

1. Spanien (1)
2. Grekland (2)
3. Tyskland (8)
4. Italien (5)
5. USA (3)
6. Frankrike (6)
7. Kroatien (9)
8. Storbritannien (4)
9. Portugal (7)
10. Turkiet (10)

Resa
Örebroguiden

Källa: Ticket, bokat 1 feb-31 mars, avresa under sommaren (1 maj – 30 oktober). Siffran inom parantes avser fjolårets placering.

You must be logged in to post a comment Login