Trots stora ansträngningar känner sju av tio svenskar sig inte tillräckligt hälsosamma

Av den 13 januari, 2019

När vi kommer tillbaka från julledigheten och vardagen stundar är det fler som ska uppfylla det där nyårslöftet om att ta tag i träningen och faktiskt bli hälsosammare. Och trots att många faktiskt är duktiga på att träna, ta trapporna, cykla till jobbet etc. så är det flera bitar som ska falla på plats för att få ihop livspusslet. En ny undersökning tittar närmare på svenskarnas syn på sin egen hälsa.

Idag släppte WW ViktVäktarna en ny undersökning som tittar närmare på svenskarnas hälsa och välbefinnande. Undersökningen är gjord globalt och vill förstå inte bara svenskarnas utan allas anledning till varför de inte känner sig tillräckliga trots att de gör sitt bästa. Undersökningen visar bland annat att 90 % av alla vuxna har som mål att under 2019 att förbättra sin fysiska, mentala och emotionella hälsa. Vi ser också att även om de flesta människor vill känna sig mer hälsosamma så kommer 73 % av dem inte nå sitt mål, trots att de gör sitt bästa.

Tydligt blir även att det svenskarna behöver för att lyckas på resan mot ett hälsosammare liv är:

  • Mer inspiration: 
    43 % av alla vuxna säger att brist på inspiration är det första som hindrar dem från att uppnå ett fysiskt, mentalt eller emotionellt hälsomål.
  • Någon att dela resan med: 
    Nära hälften av alla vuxna (48 %) säger att de inte kan lyckas på egen hand – att ha någon med sig är absolut nödvändigt för att hålla sig på rätt spår.
  • Något som faktiskt fungerar: 
    Mer än hälften av alla vuxna (55 %) har testat flera olika slags dieter, i genomsnitt fyra stycken, de senaste två åren.

– Vi vet att de flesta vill leva ett hälsosammare liv, men vi vet också att i och med det så kommer en rad olika utmaningar. Genom att erbjuda vetenskapliga och konkreta lösningar med personlig stöttning kan vi hjälpa dem på deras resa och verkligen göra skillnad på riktigt. På så sätt hoppas vi bidra till att minska den här känslan kring att inte riktigt lyckas och istället fokusera på vad man faktiskt åstadkommit. Detta gör vi genom att ge kunskap och verktyg till våra medlemmar så att de får de pusselbitar som behövs för att underlätta vardagen, säger Karin Nileskog, Program expert på WW ViktVäktarna i Sverige.

Undersökningen visar även att sju av tio (68 %) svenskar inte känner att de är så pass hälsosamma i kropp och själ som de vill vara, trots att de gör stora ansträngningar. Anmärkningsvärt är att två av fem (43 %) tror att det är i princip omöjligt att förbättra sin hälsa helt på egen hand. Därför är det viktigt att man hittar ett stöd i sin hälsoresa där man faktiskt inte behöver vara ensam utan istället hitta ett sammanhang. 

Träning & Hälsa
Örebroguiden

Om undersökningen
Undersökningsmetodik: WW Global Wellness Survey genomfördes av Wakefield Research bland 10 007 nationella representativa vuxna i åldrarna 18+ på 11 marknader: USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Australien, Nya Zeeland, Kanada, Schweiz, Sverige, Brasilien och Benelux. Fullständigt undersökningsunderlag finns tillgängligt på begäran.

You must be logged in to post a comment Login