Tre tillfälliga lanseringar

Av den 10 december, 2017
Château La Nerthe Rouge 2007, Quadrille de Langlois Extra Brut 2012 & Chateau Musar 2001!

Tre tillfälliga lanseringar – Château La Nerthe Rouge 2007, Quadrille de Langlois Extra Brut 2012 & Chateau Musar 2001!

Nu lanseras två röda viner och en crémant, alla kan drickas nu men de har också stor lagringspotential, i släppet finns en Châteauneuf-du-Pape från Chateau La Nerthe, en Bordeauxblend från libanesiska Chateau Musar och en årgångscrémant från omtalade Langlois-Chateau. En bra spridning på tre mycket bra viner helt enkelt.

Château La Nerthe Rouge 2007
Chateau La Nerthe är ett välkänt vinhus som ofta blir hyllat internationellt av vinskribenter. Årgång 2007 är inget undantag, vinet har bland annat fått 91 poäng av Wine Enthusiast och 88 poäng av Wine & Spirits Magazine.

Château La Nerthe är en av de mest klassiska och sägenomspunna egendomarna i Châteauneuf – och en av de få som kröns av ett riktigt slott. På La Nerthe har man begränsat odlingarna av Grenachen till ungefär 40% medan de betydligt tanninrikare Syrah och Mourvèdre tillsammans utgör knappt 60% – resten utgörs av små andelar av en mängd olika druvor, egendomen odlar samtliga i distriktet tillåtna druvor.

Château La Nerthe Rouge 2007 består av 48 %, Syrah 29 %, Mourvedre 22 %, Cinsault 0.5 % samt en blend av andra tillåtna druvor på 0.5 %. Vinet har en fin röd färg men en antydan till lila toner. Doften är rik på mörk frukt och mörka körsbär tillsammans med rostade toner. Smaken är rund och fyllig med eleganta och fina tanniner. Vinet har bra balans tillsammans med lång eftersmak med smak av kryddor och mörk frukt.

Tillfällig lansering 600 flaskor, lanseringsdag 8 december, Art.nr 96035, Pris 399 kr

Quadrille de Langlois Extra Brut 2012
Det har gått ett par år sedan Langlois Chateau senast producerade sin årgångscrémant Quadrille de Langlois men nu lanseras ett vin av mycket hög kvalitet och precis som årgångschampagne blir vinet bara bättre av att lagras. Vinet har redan lagrats i över fyra år men kan med fördel lagras i tio år till.

Quadrille de Langlois Extra Brut har en ljus gul färg. Doften är något utvecklad med inslag av gula äpplen, ananas, hasselnötter, nougat, citrus och ljust bröd. I smaken finns honung, mandlar och mogen frukt, men har även en smörig karaktär. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Druvblenden består av 60 % Chenin Blanc, 15 % Chardonnay, 15 % Cabernet Franc, 10 % Pinot Noir. Alla druvor för Quadrille de Langlois skördas för hand från fyra av vinhusets bästa odlingar, alla med olika jordmåner bestående främst av krita, flinta och lera. Sedan vinifieras de olika druvsorterna separat i ståltank. Den andra jäsningen sker på flaska och vinet får ligga i minst fyra år före degorgering.

Tillfällig lansering 2400 flaskor, lanseringsdag 8 december, Art.nr 94028, Pris 199 kr

Chateau Musar 2001
2001 var till en början ett kallt och regnigt år i Libanon, som sedan övergick i varma sommarmånader vilket innebar att druvorna plockades redan i början av september. Det gör att skörden 2001 var en av de tidigare som vinhuset har registrerat. Överlag blev skörden 15 % mindre än normalt men druvorna som skördades hade hög kvalitet och mognadsgrad med fin syra. Årgång 2001 är mer dominerad av Cabernet Sauvignon och Carignan än Cinsault. Cinsault klarade sig sämre under de ovanligt varma månaderna juli och augusti.

Chateau Musar 2001 är djupt rött med terrakottatoner i kanten. Doften är komplex men toner av tobakskryddor, läder, mogna körsbär och svartvinbär. Smaken är intensiv med röda körsbär, mörk choklad, oliver och fikon tillsammans med silkeslena tanniner.

Vinet kan avnjutas nu men vinhuset är också känt för att producera viner med mycket bra lagringspotential, vissa årgångar upp till femtio år. 

Tillfällig lansering 300 flaskor, lanseringsdag 8 december, Art.nr 90115, Pris 399 kr

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login