Tre annorlunda resor i Europa

Av den 12 maj, 2019

Oavsett om du åker på semester för att koppla av eller bara uppleva så är det enkelt att fastna i gamla hjulspår och säkra kort. Så behöver det inte vara. Bortom Europas välbesökta medelhavsstränder med sol och bad och populära storstäder gömmer sig många andra resmål som ibland kan vara svåra att hitta i de vanligaste av reseguider. Resor som du kommer minnas länge. 

Glaciärexpressen i Schweiz

Få platser bjuder på så natursköna vyer som de du får uppleva i den schweiziska alpvärlden. Här varvas hisnande bergstoppar med vackra och grönskande dalar där idylliska alpbyar breder ut sig. Det är också här hittar vi den pyramidformade toppen Matterhorn, känd som symbolen för den schweiziska chokladasken med samma form. Många väljer att uppleva alpvärlden till fots eller på skidor, men det finns fler sätt att ta del av denna fantastiska miljö.

Ombord Glaciärexpressen med sina panoramafönster kan du få en helt unik upplevelse av alperna. Den kända tågrutten hade premiär 1930 och tar dig bland annat över Oberalppass på 2 033 meters höjd, och ner i dalgångar med vackra sjöar och grönskande landskap inramade av de höga bergstopparna. Trots namnet, så är Glaciärexpressen inget snabbtåg – i folkmun kallas det ibland världens långsammaste expresståg – så du hinner verkligen njuta av upplevelsen i ett behagligt tempo. 

Flodkryssning på Donau

Donau har genom historien varit en viktig vattenväg genom Europa. Floden passerar igenom eller gränsar till inte mindre än tio länder i sydöstra Europa – med anslutningar till ännu fler flodområden och länder. Ombord en flodkryssare på Donau får du en unik upplevelse och vy av trakterna utmed floden.

Landskapen är skiftande, från bergstoppar till grönskande vidder. Du färdas genom landsbygd och pulserande storstäder. Vid den berömda passagen Järnporten, mellan Serbien och Rumänien smalnar Donau av med branta klippväggar på båda sidorna. Här finns den berömda klippskulpturen av kung Decebalus uthuggen ur berget – den imponerar. Flodkryssaren stannar utmed de många flodstäderna, där du efter en dags lugn flodkryssning kan uppleva kontrasterna med stadspulsen. 

Nordkap och Lofoten för naturälskaren

I det nordligaste av Skandinavien hittar du denna antarktiska destination i en dramatisk men mycket vacker och exotisk miljö. Nordkap är ett populärt resmål för den inbitne naturälskaren. Här finns Nordkapsklippan, en 307 meter hög klippa som stupar brant ner i Norra ishavet. Utsiktspunkten bjuder på en obruten panoramautsikt över det kalla ishavet så långt ögat kan nå. Vid klart väder under sommaren är det vid midnatt fortfarande ljust som på dagen.

En resa till Nordkap kan med fördel kombineras ihop med en resa till Lofoten. Lofoten har en av Nordens äldsta berggrunder, nästan 2 miljarder år gamla. Landskapet formades av den enorma kraft som istiden förde med sig – vilket ger de stora konstrasterna mellan höga fjälltoppar, branta bergväggar och sandstränder. Här är fisket stort, både bland innevånare och besökare, undangömt i dalarna finns de traditionella fiskebyarna, som kallas ”fiskevær”.

Resa | Europa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login