Träning | Svullna ben vid stillasittande, ett vanligt problem

Av den 1 december, 2015

Svullna ben vid stillasittande, ett vanligt problem

Får du svullna, tunga, stumma ben och fötter efter ett stillasittande kontorsjobb eller vid längre resor? På flyget, i bilen är det svårt att röra sig. Då hämmas blodcirkulationen. Benen blir svullna och tunga och i värsta fall kan en blodpropp bildas.

En vuxen persons hjärta pumpar i snitt cirka fem liter blod per minut genom kroppen. Blodet går sedan tillbaka till hjärtat. Det här är ansträngande, speciellt för benens vener som transporterar blodet från den lägsta punkten i kroppen upp mot hjärtat.

Hur fungerar kompressionsstrumpor?

En kompressionsstrumpa verkar förebyggande och är bra för muskelåterhämtningen. Blod-genomströmningen ökar och blodcirkulationen i benen förbättras. Du slipper svullna och trötta ben och du får dessutom mindre träningsvärk. Strumporna är förebyggande mot åderbråck och innebär mindre risk för blodpropp.

Kompressionsstrumpor hjälper kroppen att trycka blodet upp mot hjärtat genom ett tryck som är högst vid ankeln och minskande mot knäet. Blodcirkulationen ökar och förhindrar att blodet samlas i benen.

När en strumpa har ett tryck som hjälper till att öka blodflödet så klassas den som en medicinsk kompressionsstrumpa. Trycket i strumporna kan uttryckas på olika sätt varav det vanligaste är mmHg (mm kvicksilver) och det andra är denier (DEN). För att en strumpa skall ha den effekt som krävs måste den hålla ett tryck som motsvarar 15-20 mmHg eller 140 DEN. 

Mabs har kompressionsstrumpor för alla tillfällen

Mabs har sedan 1983 utvecklat och sålt kompressionsstrumpor på den svenska marknaden. Samtliga Mabs kompressionsstrumpor, oavsett modell och kvalitet, är klassade som medicinska kompressionsstrumpor.

Under det senaste året har produktsortimentet utvidgats och delats in i kategorier som gör det lättare för kunden att hitta rätt strumpa för olika behov.

Cotton: Mjuk och skön kompressionsstrumpa med mycket bomull som ger ett bra stöd.

Work: En luftig kompressionsstrumpa som är perfekt på jobbet

Nylon: En tunn och snygg damstrumpa som ger ett bra stöd. Finns i flera olika färger och

modeller.

Design: En tunn och snygg mönstrad damstrumpa för både fest och vardag.

Travel: Kompressionsstrumpa som ökar cirkulationen i benen när du sitter stilla länge. Perfekt för långresan.

Sport: Kompressionsstrumpa som ökar blodcirkulationen i musklerna. För optimal prestation och snabbare återhämtning.

Care: Kompressionsstrumpa med öppen tå. Kan tvättas i 95°C.

Sex tips för att få pigga och starka ben

  1. Träna regelbundet. Det är speciellt viktigt att träna ben- och vadmuskulaturen som utgör kroppens viktiga muskelpump.
  2. Bär kompressionsstrumpor på arbetet och när du reser.
  3. Då du står stilla en längre period kan du gunga lite fram och tillbaka på tå och häl vilket hjälper till att öka blodcirkulationen.
  4. Ta trapporna i stället för hissen.
  5. Korsa inte benen över varandra när du sitter, då kläms venerna ihop på baksidan av knäet och försvårar blodets genomströmning.
  6. För att minska svullnad och trötthetskänsla i benen kan det vara skönt att lägga benen i högläge.

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login