Träning | Square dance bränner mest fett för pengarna

Av den 17 mars, 2015

Square dance är det billigaste sättet att bränna kalorier, enligt ett hälsoindex som gjorts av den finansiella tjänsten Zmarta. Golf är dyrast, tätt följt av ridning och trendträningen yoga.

Svenskarna tränar mer och mer och lägger stora summor pengar på träning, idrott och hälsa. 75 procent av svenskarna tränar regelbundet eller någorlunda regelbundet, att jämföra med övriga Europa där samma siffra bara mäter 48 procent [1]. Samtidigt spenderar vi över 50 miljarder kronor per år på sport och hälsa [2].

Längdskidåkning bränner flest kalorier och ridning har de absolut dyraste avgifterna. Men vilken motionsform ger dig mest hälsa för pengarna? Zmartas hälsoindex visar vilken träning som är det smartaste valet genom att beräkna pris per bränd kalori. Vi har jämfört tio populära motionsformer i Sverige och rangordnat dem efter hur ekonomiska de är. Parametrarna som vägs in i priset är eventuella avgifter, lektioner, kläder och utrustning man behöver för att utöva aktiviteten.

I indextoppen hittar vi löpning och squash, men allra mest prisvärt är square dance som bara kostar 7 kronor per bränd kalori eftersom förbränningen är hög samtidigt som kostnaden för bland annat utrustning är låg. Golf landar inte helt överraskande på 100-lappen per bränd kalori, något som ger sporten en jumboplats bland jämförda motionsformer. Även de som har hakat på yogatrenden får öppna upp plånboken; 58 kronor kostar varje kalori som svettas ut.

– Square dance är den bästa aktiviteten för den ekonomiskt medvetne. Golf, yoga och andra trendsporter kostar mångdubbelt per bränd kalori. Jag har gjort det smarta valet och anmält mig till en kurs i square dance,säger Mattias Hallgrim, Marknadsdirektör på Zmarta.

Zmartas hälsoindex

1. Square dance – 7 kr/kalori
2. Löpning – 14 kr/kalori
3. Squash – 17 kr/kalori
4. Spinning – 21 kr/kalori
5. Längdskidåkning – 27 kr/kalori
6. Klättring – 38 kr/kalori
7. Styrketräning – 46 kr/kalori
8. Yoga – 58 kr/kalori
9. Ridning – 61 kr/kalori
10. Golf – 100 kr/kalori

[1] Källa: Eurobarometern 2014
[2] Källa: Livsmedelsföretagen

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login