Träning | Gör ditt bästa Stockholm marathon – expertens bästa tips

Av den 27 maj, 2015

Inför årets Stockholm marathon kommer Kenth Svensson att stå med blandade förväntningar på startlinjen.

Jag har haft lite strul under våren med skador men de två lopp jag sprungit i år har gått bra så jag siktar på 2.55 i Stockholm och tror att jag har en bra chans på det, säger Kenth inför lördagens lopp.

Med bara dagar kvar innan startskottet går tycker Kenth att man ska lugna tankarna.

Träningen är redan gjord så ta det lugnt under veckan och våga vila, tipsar Kenth. Planera för marathondagen med skor och kläder som är väl insprungna och lägg fram vad du behöver till loppet i form av kläder, skor, ombyte, startbevis, energi och så vidare.

Ät lite mer mat de sista två eller tre dagarna men ät mat du känner igen och testa inget nytt, menar Kenth.

Stockholm marathon beskrivs ofta som en löparfest och Kenth vill påminna om att den festen skapar alla löpare tillsammans.

Vi har alla våra mål; en tid, att njuta, en placering, att inte få ont eller att bara ta sig runt. Men vi har alla gemensamt att vi anmält oss till Stockholm marathon och vi utför häftiga prestationer. Så passa på att njuta av omgivningen och atmosfären du är med om att skapa, både inför, under och efter loppet.

Att lyfta blicken och se ut över Stockholm är ett av Kenths tips för att njuta lite extra av loppet.

Ett råd jag vill ge är att börja dricka vid kontrollerna redan med en gång, vänta inte tills du blir törstig för då är det för sent, säger Kenth.

En av de stora snackisarna inför Stockholm marathon är Västerbron.

Västerbron ska passeras två gånger och ser jobbig ut, men skaffa dig ett mentalt övertag mot bron. Den brantaste delen är faktiskt innan man kommer upp på själva bron; i denna backe står det mycket folk så ta med dig all pepp men håll den fart som passar dig. Ute på bron blir det mindre publik, men det är heller inte lika brant. Sikta uppåt och tänk på att när du kommer upp till toppen går det lika mycket nedför, säger Kenth. 42 km är en lång distans och du kommer att göra ditt bästa lopp om du håller jämn fart. Stå emot lockelsen att gå ut för snabbt och håll den fart du planerat redan från början, även om det känns långsamt.

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login