Traditionstyngt då svenska folket väljer sin julbordsfavorit

Av den 1 december, 2019
Foto julbord från Makeriet

När Svenska Kulturpärlor frågade 2316 svenskar vilken som är julbordsfavoriten står det klart att julbordet fortsätter domineras av de traditionella rätterna. Med 18% av rösterna är Janssons frestelse ohotad som nummer ett.

– Det är spännande med alla nya smaker som sakta men säkert tar sig in i juletid, samtidigt som det står helt klart att de flesta förknippar julbord med traditionella rätter som vi vill återkomma till varje år, säger Fredrik Åström, VD på Svenska Kulturpärlor.

2316 svenskar svarade i den stora undersökningen som avslutades lagom till första advent. På första plats kom Janssons Frestelse med 18% av rösterna, följt av julskinkan med 12%. Därefter är det ett stort kliv ned till bronsplatsen gravad lax, med 5% av rösterna.

– När vi äter julbord står naturligtvis maten i fokus, men lika mycket är stämningen runtomkring och själva upplevelsen. Att äta de klassiska julbordsrätterna i en stämningsfull miljö är en självklar start på julen för väldigt många, säger Fredrik Åström.

I undersökningen fanns förutom ett antal förbestämda rätter också möjlighet att addera sin egen julbordsfavorit, något många valde att göra. Bland de alternativen fanns bland annat alltifrån veganska rätter till lyxigare alternativ som kalixlöjrom.

– Jag är övertygad om att vi så succesivt kommer se en förskjutning mot mer och mer grönt på julbordet även om det tar lite tid. Då handlar de både om att göra de traditionella rätterna vegetariska eller veganska, men också om helt nya rätter som blir mer och mer självklara på julbordet för många, som exempelvis grönkålspaj. Något jag också ser efterfrågas mer och mer är det lokala och närodlade där det blir allt viktigare att maten vi serverar på julborden både håller hög kvalitet och kommer från närområdet, säger Fredrik Åström.

————————-

Topp 10 Julbordsrätter

NrJulbordsrätterAntal
1Janssons frestelse / Veg. Jansson frestelse412
2Julskinka / Senapsgriljerad rotselleri286
3Gravad lax127
4Inlagd sill / Inlagd veg. sill99
5Varmrökt lax98
6Köttbullar / Vegobullar / Älgköttbullar90
7Ris à la Malta76
8Lussekatter / Lussebullar67
8Revbensspjäll67
9Grönkålspaj med valnötter57
10Risgrynsgröt54

Mat | Traditionstyngt då svenska folket väljer sin julbordsfavorit
Örebroguiden

Källa Svenska Kulturpärlor

You must be logged in to post a comment Login