Trädgårdsdag och vernissage för Jakob Anckarsvärd-utställning i Karlslund

Av den 20 maj, 2019
Målning Jakob Anckarsvärd.

Söndag 26 maj kl. 11–16 är du välkommen till Karlslund för årets Trädgårdsdag.

En inspirerande dag i trädgårdens tecken med stor trädgårdsmarknad, plantbytartorg, musik, pilflätning, gravgestaltning, insektshotell och alla barn får så frö.

Denna dag även vernissage!

I år är det 200-årsjubileum för Anckarsvärds tid på Karlslund och vi firar detta med en utställning av Jakob Anckarsvärd.

 • Stor trädgårdsmarknad:
  Många duktiga odlare säljer sina plantor av både prydnadsväxter, grönsaker och kryddor. Trädgårdsbetong, fågelholkar och mycket mer finns att köpa. Passa på att handla till trädgård och hem! Medverkar gör även Sällskapet Trädgårdsamatörerna.
 • Vernissage av konstutställning – 200-årsjubileum familjen Anckarsvärd:
  I år är det 200-årsjubileum för släkten Anckarsvärds tid på Karlslund och vi firar detta med en utställning av Jakob Anckarsvärd. Konstutställningen ”Färgstarka landskap på Karlslunds herrgård” visas i Anckarsvärds magasin. Vernissage söndag 26 maj kl. 13–16 i samband med Trädgårdsdagen. Invigningstalare är Marie Brorson (S), Fritidsnämndens ordförande. Utställningen visas sedan dagligen mellan 26 maj–15 september kl. 11–16. Finissage söndag 15 september.
 • Gravgestaltning och pilflätning:
  Stina Hammar visar gravgestaltningar – olika växtkompositioner med olika teman. Stina svarar även på alla andra frågor om design, växtval, skötsel och beskärning.
  Pilflätning: Mona Malmqvist Sjöstedt, som har mångårig erfarenhet av korghantverk, visar hur du själv kan fläta ett hjärta.
 • För alla barn:
  Vi inviger vårt nya insektshotell i köksträdgården! Alla barn får hjälpa till att ”möblera” några av rummen, så att insekterna sedan kan flytta in. I Barnens trädgård får även alla barn så frön i krukor som man sedan får ta med hem.

Även musik av Kumla Spelmän i trädgården, plantbytartorg, visning av linets historia i Paviljongen och Carlslunds kraftstation är öppen kl. 12–15.

Hela programmet finns på webbsidan orebro.se/karlslund.

Om konstutställningen ”Färgstarka landskap på Karlslunds herrgård”
Anckarsvärds målningar utgår från fotografier, skisser och ritningar gjorda av släktingen Mikael Anckarsvärd, under tidigt 1800-tal. De äldre verken har dramatiska kompositioner och visar spännande skildringar av Karlslund i utveckling. I Jakob Anckarsvärds versioner är herrgårdsträdgården klädd i höstskrud.

”Det har känts smått oemotståndligt att få ställa ut på den plats där mina förfäder en gång verkade”, menar Jakob Anckarsvärd.

Jakob Anckarsvärd är en etablerad konstnär som även är aktiv som pedagog, skribent och föredragshållare. Han är utbildad på konsthögskolorna i Glasgow och i Stockholm.

Anckarsvärd arbetar utöver måleriet även med videokonst, installation och researchbetonad konceptkonst. Hans utställningar de senaste åren har återfunnits bland annat i Örebro, Stockholm, Kalmar, Visby, Nynäshamn, Chicago och New York.

Mer info: www.orebro.se/karlslund

Kultur | Trädgårdsdag och vernissage för Jakob Anckarsvärd-utställning i Karlslund
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login