Trädgårdsambassadör aktuell med ny bok

Av den 5 augusti, 2019

I tre år har trädgårdsambassadören och författaren Mariana Mattsson arbetat med fortsättningen på berättelsen om de okuvliga trädgårdsodlarna i Akkatjärn, som odlar potatis och hopp i sin fjällby. Nu är uppföljaren till Det som spirar ur snö äntligen klar, och i början av augusti släpps Att kunna känna doft av frostrosor. En betydligt tuffare historia, där några fröpåsar plötsligt blir utmanande rebeller och en Prussiluska hotar idyllen.

– Jo, det har tagit lång tid med boken, för dom där Akkatjärnborna har satt igång så otroligt många häftiga odlingsprojekt att jag knappt hunnit med att skriva ner allt, säger Mariana och skrattar. Jag blev faktiskt tvungen att rensa bort en del av alla påhitt som spirat!

När berättelsen återupptas har det gått några år. Växthuskåtan är tronar mitt i byn, korsvägsträd­gården är anlagd och folk vallfärdar till fjällbyn vid vägens början för att se allt detta. Men också för att ta del av den djärva och självförsörjande livsstilen.

Den unga studenten Mina, den berömda trädgårdsdesignern Sara-Kajsa, nunnan Anna-Maria och självhushållaren Folke har kunnat börja skörda frukten av sina radikala livsval. På ytan odlas rosor, på djupet odlas egenmakt. I Akkatjärn frodas en socialt och ekologiskt hållbar byagemenskap.

– Men den här suveräniteten behagar inte alla, avslöjar Mariana. För somliga utgör nämligen bybornas självständiga tänkande och handlande ett hot, det hela är liksom lite för bra för att få fortsätta ostört. Och plötsligt har några fröpåsar förvandlats till utmanande rebeller!

Men de okuvliga odlarna i Akkatjärn tar strid. Mot enfald och auktoritära tendenser, för biologisk och social mångfald.

– Fast deras vapen är rätt oväntat, precis som härföraren, säger Mariana och ler brett. För när byns egen Jeanne d’Arc drar ut för att befria fröet, med en Pippi och en Asterix som vapen­dragare, går ingen Prussiluska säker…

Enligt Mariana går boken att definiera på flera sätt. 

– Man kan kalla den för en trädgårdsroman, och en hortikulturell berättelse. Men det är djupast sett en utopi om diversitet, om vikten av mångfald. Det är en föreställning om ett samhälle och en livsstil så som det skulle kunna vara, om vi vågar göra samma radikala livsval som odlarna i Akkatjärn. För den som odlar, förverkligar en utopi.

Kultur | Trädgårdsambassadör aktuell med ny bok
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login