Tomas Lidén visar ”Prepositioner i Terrängen” – Fotokemi och Andra Målningar

Av den 24 april, 2019

Tomas Lidén är bosatt i Stockholm sedan slutet av 70-talet, men har sina rötter i Norrbotten. Som tonåring bodde han några år i Hallsberg innan KV:s konstskola i Göteborg och Konstfack i Stockholm. Ingick i Walldagruppen.

I den aktuella utställningen visar han ett par större målningar, video och bilder i en teknik som han kallar fotokemiskt måleri.

Han beskriver processen så här:
”Konst är för mig både lek och allvar. Jag jobbar oftast med kända tekniker men inte alltid. För en tid sedan upptäckte jag av en slump ett nytt sätt (åtminstone för mig) att göra bilder på ljuskänsligt fotopapper, ett sätt som varken kräver kamera, negativ eller mörkrum, bara normalt ljus, gammalt analogt fotopapper och fotokemikalier.

Genom att lägga på framkallningsvätska och fixeringsvätska (fotokemikalierna) direkt på papperet i vanligt ljus, ”framkallar” jag en bild. Gör man det med pensel som jag gör ser bilden målad ut och är målad, direkt in i papperet, eftersom den ljuskänsliga emulsionen finns inne i papperet. Penseldragen med framkallningsvätska mörknar av ljuset. I stark sol går det snabbast. Penseldragen med fixeringsvätska hejdar processen och bevarar ljusare partier, den kan till och med backa processen och göra mörka partier ljusare.

Att styra processen helt är mycket svårt. Variablerna är många, vätskorna är tunna och rinner, papperet blir blött och bucklar sig. Även papperets och vätskornas ålder spelar stor roll, genom att använda gamla delvis förbrukade vätskor sker oväntade reaktioner.

För mig är den här processen en intressant kombination av kontroll och brist på sådan. Ofta får jag ändra min ursprungsidé under resans gång. Blir det helt fel, ja då får jag ta ett nytt papper. Det går aldrig att göra exakt som jag vill.”

Vid Styx

Tomas Lidén visar ”Prepositioner i Terrängen” – Fotokemi och Andra Målningar på Konstfrämjandet Bergslagen med start på Lördag 27 April 2019.

» Mer information här «

Kultur | Tomas Lidén visar ”Prepositioner i Terrängen” – Fotokemi och Andra Målningar
Örebroguiden

 

You must be logged in to post a comment Login