Tjajkovskijs ”Nötknäpparen” dansar in på SF Bio

Av den 4 december, 2017

Tisdag 5 december är det återigen dags för livesänd balett från Royal Opera House i London på SF Bio. Den här gången är det ”Nötknäpparen” – baletten där en ung flickas förtrollade present tar henne med på en förunderlig fantasiresa genom Snöriket till Karamellriket, allt till tonerna av Tjajkovskijs magnifika musik.

Den framstående brittiske koreografen Sir Peter Wright är skaparen av Royal Ballets praktfulla version av ”Nötknäpparen” från 1984. Inom genren är den en av operahusets främsta publikmagneter, då oftast kring jul och nyår och alltid med utsålda föreställningar långt i förväg.

– Sir Peter Wrights koreografi gör verkligen den här uppsättningen till något utöver det vanliga, och man förstår varför ”Nötknäpparen” är en av de mest framförda klassiska baletterna, säger HelenaEklund, marknadschef på SF Bio.

Baletten skapades av den banbrytande ryske koreografen Lev Ivanov. Uruppförandet ägde rum den 18 december 1892 – nästan på dagen 125 år sedan – på legendariska Mariinskijteatern i Sankt Petersburg. 40 år senare fick ”Nötknäpparen” svensk premiär på Kungliga Operan i Stockholm.

Sockerfén och nötknäpparprinsen gestaltas av premiärdansarna Sarah Lamb från USA och australiern Steven McCrae som vi nyligen kunde se som den galne hattmakaren i ”Alice i Underlandet” när den visades på SF Bio på tidigare i höst (även den livesänd från Royal Opera House).

Nötknäpparen visas inspelad på Filmstaden Örebro söndag 10 december!

Film & Spel | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login