Tips | Skydda din hund från badfarorna

Av den 16 juli, 2016

Kom ihåg att hålla din hund varm och torr när den badat kallt eller varit blöt länge. Många hundar älskar att bada och hänger gärna med till stranden på sommaren. Andra kanske nöjer sig med ett svalkande bad i vattendraget hemmavid eller att ligga vid vattenkanten och se på när matte eller husse badar. Några skyr vatten. Men gemensamt för alla hundar är att de har rätt att vara trygga när de badar.

Vi på Sveland Djurförsäkringar vill inte bara att alla djur ska ha det bra och leva ett tryggt liv, vi vill också att alla hundar ska kunna bada så mycket de vill på sommaren! Därför har vi sammanställt en lista med några vanliga badfaror som en hund kan råka ut för och hur du som hundägare kan förebygga dem. På så sätt kan vi tillsammans öka tryggheten och skydda våra hundar från sommarens badfaror.

Skydda din hund från vanliga badfaror genom att
Vara uppmärksam på hundens allmäntillstånd
Hålla den varm och torr när den badat kallt eller varit blöt länge
Aldrig låta den bada där det är algblomning
Undvika algrikt vatten
Inte låta den få i sig för mycket vatten när den badar i salta hav
Lita till ditt förnuft när din hund plaskar loss i vågorna, faller i vattnet eller testar att bada för första gången.
Ha uppsikt över hunden och kontrollera vattenförhållandet så att vattnet inte är strömt eller farligt på något annat sätt.

Algförgiftning
Sommaren är en gynnsam tid för algblomning, men det går inte att se på algerna om de är giftiga eller inte. Om en hund badar, dricker eller slickar i sig vatten med giftiga alger kan djuret bli förgiftat. Låt inte hunden bada där det finns alger.

Det finns olika sorters alger och vid blomning kan gifterna förekomma i olika koncentration. Vilka symtom hunden får vid förgiftning är olika beroende på art, mängd och koncentration, men ofta går det att se tidiga tecken på algförgiftning redan inom loppet av en timme. Även en liten mängd kan vara tillräckligt för att djuret ska avlida. Som tur är sker dödsolyckor inte särskilt ofta men om läget är akut behöver man agera snabbt.

Om en hund uppvisar symptom på algförgiftning ska du alltid kontakta en veterinär.

Symtom
Darrighet
Oro
Hudirritation
Ögonbesvär
Diarré
Kräkningar
Desorientering
Vinglighet
Kramp
Andningssvårigheter
Det går inte att få kontakt med hunden

Om du vet eller misstänker att din hund har badat i vatten med giftiga alger är det viktigt att du kollar så att hunden mår bra. Skölj också av hunden, gärna med hundschampo, så att algerna försvinner från kroppen.

Ibland kan det vara svårt att själv bedöma hundens tillstånd eller om den behöver komma till ett djursjukhus. Då kan du kontakta en veterinär för att be om råd.

Du kan förebygga algförgiftning genom att inte låta dina djur bada där det finns alger och hindra hunden från att dricka av vattnet.

Vill du veta mer om algförgiftning hos hundar eller andra djur? Statens Veterinärmedicinska Anstalt berättar mer på sin hemsida.

Du kan också kolla algsituationen i Sverige hos SMHI eller Havs och vattenmyndigheten.

Fukteksem
Om en hund varit våt länge kan den få fukteksem. Hundar som har tät och kraftig päls har ofta lättare för att få fukteksem.

Symtom
Röda prickar
Rufsig päls i det utsatta området
Ömhet

Du kan själv behandla eksem genom att raka pälsen i det utsatta området och badda med desinficerande medel några gånger om dagen.

Det bästa du kan göra för att undvika fukteksem på din hund är att skölja den med rent vatten och torka den noga när den har varit våt länge. Passa på att ha en mysig stund tillsammans!

Ibland kan eksemen vara besvärliga och göra mycket ont och då kan det hända att din hund fredar sig genom att försöka bita dig. Kontakta en veterinär om du inte kan behandla hunden själv eller om eksemen inte har blivit bättre efter några dagar.

Öroninflammation
Öroninflammation hos hundar orsakas framför allt av bakterier och jästsvamp som växer i varma och fuktiga hörselgångar.

Symtom
Kliar sig i örat och skakar på huvudet
Håller huvudet åt ena sidan
Örat luktar illa
Gnäller när du rör vid örat
Ytterörat är rött och varmt
Gulaktigt eller brunsvart sekret syns i örat
Om din hund visar symtom på öroninflammation ska du alltid kontakta en veterinär för att få hjälp. För att undvika återkommande eller kronisk öroninflammation är det bra om hunden får vård i ett så tidigt skede som möjligt.

När din hund har badat kan du förebygga öroninflammation hos hunden genom att torka ytteröronen torra med en bomullstuss.

Vill du veta mer? Läs mer här>>

Vattensvans
Vattensvans är ett tillstånd då hunden har fått en inflammation i en nerv i svansroten och därmed är förlamad i svansen.

Symtom
Smärta och ömhet runt svansroten, ryggslutet och bakdelen
Svansen hänger rakt ner
Svårighet att sitta
Problem att kissa (om det är en tik)

Om en hund är blöt eller nedkyld en längre tid på grund av till exempel kalla bad och långa lekar eller promenader i regn, ökar risken för att den ska få vattensvans. Därför är det viktigt att du håller din hund varm och torr när leken är slut. Du kan till exempel ta med en egen handduk till hunden när ni ska bada och om ni har en lång hemresa i bil kan det vara skönt för hunden att ha ett varmt täcke kring sig.

Vattensvans brukar gå över av sig själv efter några dagar om man låter hunden vila och håller den varm och torr . Om hunden verkar lida mycket kan du kontakta en veterinär. Behandlingen sker oftast med smärtstillande och inflammationsdämpande medicin.

En hund som en gång har haft vattensvans har ofta lättare att få det igen. Därför ska du vara särskilt försiktig och till exempel vara restriktiv med kalla bad om du vet att din hund har haft vattensvans tidigare.

Du ska alltid kontakta en veterinär om inte symtomen försvunnit på några dagar eftersom de kan vara tecken på andra sjukdomar.

Vill du veta mer? Läs här>>

Träning & Hälsa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login