Tips | Otrygg på kvällstid? Här är 4 tips för ökad trygghet

Av den 19 mars, 2016

Tillsammans med experter inom självförsvar och säkerhet, har vi tagit fram 4 konkreta tips på hur kvinnor kan öka sin trygghetskänsla vid kvällspromenader.

En viktig förberedelse som går att träna på redan idag, är att bygga upp en handlingsplan inför en eventuell obekväm situation. Säg till dig själv i ditt sinne: om detta sker, kommer jag att göra detta, säger Chafic Aschberg Dallé, grundare av Safe by Gaia.

1. Visa din ilska, inte din rädsla.
Lyssna inte på din angripare om den säger till dig att inte skrika. Sparka, slå och dra i håret, aktivera ditt överfallslarm, slå in ett bilfönster, skrik högt och bestämt så länge du kan. En stark reaktion kan ofta stoppa en attack.

2. Var medveten om din omgivning. Lita på din instinkt.
Håll koll på var du är och vem eller vilka som är omkring dig. Om något känns fel, är det förmodligen det. Byt rutt, gå till andra sidan vägen. Det kan hjälpa dig att snabbt komma ur en obehaglig situation. Var medveten om ditt kroppsspråk och gå med tydliga steg även om du inte vet vart du ska. Förbered dig på att springa eller försvara dig.

3. Vänd aldrig ryggen.
Vänd aldrig ryggen mot någon som gör dig nervös. Om någon följer dig på gatan och om du känner oro, stanna upp, titta dem i ansiktet och fråga: ”vad är klockan?”. Då har du sett deras ansikte, vilket gör dem stressade.

4. Undvik hörlurar och isolerade vägar.
Undvik hörlurar i båda öronen, så att du kan vara mer medveten om din omgivning. Bär inte på så många väskor eller kassar eftersom detta kan göra att du verkar mer sårbar. Undvik trånga och isolerade vägar eller vägar som inte är belysta. Håll dig på större gator och vägar så gott det går.

Är du skuggad av en bil så gå tillbaka i den riktning du kom ifrån, eller gå till andra sidan gatan, mobiltelefonen kan användas för att prata med vänner/familj där du beskriver var du är. 

Tips
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login