Tips för att behålla lugnet från semestern, in i hösten

Av den 5 augusti, 2019

Flytta med dig någon händelse, erfarenhet eller lärdom från viloperioden in i hösten. Du kan ha varit med om en stark upplevelse, blivit förälskad, fått barn eller barnbarn som kan komma betyda mycket för dig i höst. Glöm inte att kvällarna fortfarande är ljumma och ljusa. Var ute och träffa fortsatt dina vänner ute på café och restauranger eller badplatsen.

Hur undvika att falla in i vardagsstressen?
Det går Du bäst genom att andas rätt. I tekniker som Mindfulness och Yoga talas det mycket om andning och hur den påverkar vår förmåga att hantera stress och andra psykologiska påfrestningar. Du kan gå en kurs i mindfulness eller yoga som också är ett bra sätt att hantera vardagsstressen.

Vad kan man konkret göra i sin vardag?
Göra övningar som handlar om Din andning och även en del rörelser som ex finns inom Yoga. Det vi vet är bra är motion, rörelse och vilopauser.

Hur få en mjukstart på jobb?
Du gör bäst i att ta de första dagarna på jobbet till att arbeta undan de uppgifter som ligger och väntar på dig eller de Du inte hann med före Din semester. Du kan äta din lunch utomhus och gå en promenad på lunchen.

Om semestern inte blev som du tänkt dig! Du blev ej utvilad som du önskade, dina förväntningar blev inte uppfyllda etc. Vad kan man göra för att räcka till nästa ledighet? Hur hantera dessa känslor?
Det är ett tillfälle att arbeta med sig själv när det gäller krav och förväntningar på sig själv och omgivningen. Det kan även vara så att livet har bjudit dig på prövning eller oväntade skeenden som du inte har kunnat styra över, tex en separation och då ska du arbeta dig igenom den sorgen och återerövra ett nytt sätt att leva.

Vanligaste misstaget man gör när tillbaka till jobbet och vardagen igen? Ta tag i allt etc.
Det största misstaget vi ofta gör är att glömma bort att sommaren inte är slut bara för att semestern är slut.  Det är vanligt att vi deppar ihop för att vi tänker att allt det som hör semestern till är slut, men det är ett ”feltänk” som vi behöver utmana oss att bryta. På jobbet kan man försöka att skapa sommarstämning genom att gå på AW och sitta ute. Man kan även äta sin lunch ute.

Vad är de vanligaste anledningarna till att semestern inte blev som man tänkt sig?
Det är att vi oftast att vi tänker att alla roliga och bra saker och upplevelser ska hinnas med under semestern. Vi ställer ofta för höga förväntningar och krav på oss själva och våra partners/familjer och det kan leda till besvikelse om de inte uppfylls.

Tips till de som fortfarande har semester kvar – Hur undvika ångest över jobbet?
Ta chansen att göra de saker och träffa de människor som du i vanliga fall inte kan eller hinner när du arbetar. När du får prestations-tankar i huvudet så fundera på varifrån de kommer, dig själv eller din omgivning? Du har ett värde i att vara människa inte vad du presterar eller vad du gör utan vem du är.

Hälsa | Tips för att behålla lugnet från semestern, in i hösten
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login