Therese Wikman jobbar heltid som influencer

Av den 4 november, 2019

Therese Wikman är en ensamstående mamma som för två år sedan gick över till att börja driva sitt eget företag som Influencer inom sociala medier, och för er som följt Ensam mamma söker så har Therese varit en av deltagarna där.

Jag hälsar på hemma hos Therese för att få lära känna lite mer.

Namn?
-Therese Wikman.

Ålder?
– 33 år.

Bor?
– I en villa I Lillån.

Familj?
– Tre barn, Ella 10 år, Kid 8 år och Mateus 1 år.

Yrke?
– Egenföretagare och Influencer.

Vad är det bästa med Örebro?
– Det bästa med Örebro är läget då det är nära till både Stockholm och andra storstäder samt att jag tycker Örebro är en vacker stad. Dessutom finns det mesta från sjöar att bada i på sommaren till ett bra utbud i staden.

Vem är Theres?
– Jag är en oftast väldigt levnadsglad tjej som försöker leva i nuet och som inte ser så mycket problem utan lösningar, väldigt impulsiv och spontan ibland för spontan för mitt eget bästa men väldigt ofta till min fördel.

– Mina vänner kallar mig för en bullmamma.

Vad brinner du för?
– Jag brinner för mina barn. Många kanske har haft höga drömmar om att man vill jobba som advokat eller läkare men jag har alltid drömt om att vara mamma, så all tid jag kan spendera med mina barn och åka ut och resa samt upptäcka världen med dem, det brinner jag för.

Vilken motgång har format dig mest?
– En upplevelse som format mig väldigt mycket var när jag var med i tsunamin 2004, innan det så gnällde jag mer och småsaker kunde göra mig negativ och jag såg snarare problem än lösningar. Efter den så försöker jag tänka på att ta till vara på varje dag och försöka se det positiva med varje dag, så när vi går och lägger oss brukar jag säga att nu skall vi ta fram fem positiva saker med den här dagen och låta detta ta över det negativa som kanske hänt under dagen. Det har nog format mig till att våga och inte bara drömma, utan våga ta besluten för jag tänker att livet är för kort för att bara gå och drömma.

Kan du berätta lite mer om vad som hände er under tsunamin?
– Vi åkte ner till Thailand hela släkten på min pappas sida, det var farmor och hennes man samt farfar som gått ihop med pensionspengar för att bjuda barn och barnbarn på en resa. Så på julafton satt vi alla taggade, kusiner, fastrar, föräldrar och så vidare för att åka. Vi kom ner och jag delade rum med min farmor och hennes man och jag vaknade tidigt på morgonen av att min säng skakar, på vägen ner hade min farbror berättat om när han var på en festresa till Ayia Napa och hade ett kackerlacke bo i sin säng så jag flög upp ur sängen och både min farmor och hennes man kröp runt på alla fyra för att kolla sängen men de hittade inget, det jag känt var den jordbävning som skapade tsunamin men det viste vi inte då.

– Vi vaknade alla tidigt den här dagen och var sugna på att ge oss ut för att upptäcka, och jag vet att vi var lite besvikna för hotellet vi bodde på hade två delar var av den ena låg nere på stranden och den andra lite längre upp mot bergen och det var där vi hamnat. Jag vet att vi gnällde om det då men det var vi glada över senare. Vi samlade ihop oss nästan allihop och gick ned till stranden för en morgonpromenad för att se oss omkring när helt plötsligt vattnet försvann ut mot havet, vi undrade vad som hände med vattnet men där och då var det ingen som tyckte att det var konstigt. Vi hade ju aldrig varit med om något liknande så vi sprang ut och kollade, det låg ju stora fiskar på botten där det inte längre fanns något vatten.

– Men allt förändrades väldigt snabbt och vattnet började rulla tillbaka, så vi gick upp och just då så var det inget konstigt så vi ställde oss vid solstolarna men vattnet fortsatte att komma så vi backade upp lite till. Då tittar sig min pappa runt och ser thailändarna skrika i panik och han säger att nu är det någonting som inte är normalt vi måste springa, vi stod och skrattade till, en sekund senare hade vi panik och med hjärtat bultande vände vi oss om och sprang. Jag fick tag på min kusin och höll honom i handen, släkten som varit på stranden vi var över 20 stycken splittrades. När jag vände mig om såg jag den stora våg som bildas när vattnet kommer in mot land och reser sig, den hade blivit jättehög. Så jag tog som sagt min kusin i handen och sprang jag vet att han sa ”jag vill inte dö, jag vill inte dö” och jag vänder mig om och säger inte jag heller, sen sprang vi så fort vi bara kunde.

Kom in på hotellområdet till det hotell vi gnällt om att vi inte hamnade på och där skrek vi till de som stod där på sina balkonger att de skulle springa för det kommer vatten, de tittade på oss som om vi inte var kloka. Jag fick höra senare att många på det hotellet dog, de fastnade i sina rum då vattnet kom. Vi sprang, sprang och sprang tills vi kom upp till en stor väg där vi stannade en tuk-tuk och fick åka med till vårt hotell som låg upp mot bergen, vid det här laget var det jag och min kusin, min bror, min syster, ytterligare en kusin samt några till som kommit med.

Min andra kusin som var runt åtta år då var alldeles blodig för han hade blivit fast i en liten bäck när han skulle gå över en bro då vågen kom och sköljde ned honom, han fastnar under bron och min bror hoppar ner och räddar honom. Under tiden han var i vattnet så hade han fått skärsår över hela kroppen från all bråte som var i vattnet, min bror sa efteråt att han inte vet var han fick krafterna ifrån men någonstans fick han kraften att bara skicka upp honom på land. De åkte med vattnet och han sa att det kom massor av bråte som kylskåp och allt möjligt, han var säker på att han skulle dö men precis när han accepterat att han kommer drunkna så får han en smäll av en skyltdocka eller något och kommer upp på land.

– Vi kommer upp till hotellet, springer in och börjar varna folk som sitter och äter frukost och inte har en aning om vad som hänt. Vi kommer alltså inspringande i receptionen blöta och blodiga och skriker att det kommer vatten från havet, vi har ju inte en aning om att det är en tsunami. Sedan tog det kanske ett par minuter och så kom det ett stort larm på hotellet för då hade de fått nys om vad som hänt och då fick alla springa upp i bergen, där satt vi sju stycken från vår familj och resten var borta, vi visste ju inte om de levde eller inte. Där satt vi hela dagen och hela kvällen sen kom min pappa, vi hade skiljts åt men han hade envist tagit sig dit med hjälp av en thailändare på moped för han var tvungen att få veta om hans barn levde. Han berättade att resten av släkten satt på ett annat berg men att två stycken saknades och det var hans frus två barn som var 14 och 16 år gamla. Det sista vi sett av dem var hur hon klängde sig fast vid en palm och skrek till sin bror ”lämna mig inte här att dö ensam”.

– På kvällen fick vi gå tillbaks till hotellet för vårt hotell som vi tidigare beklagat oss över hade klarat sig medans det andra var helt borta, på hotellet hade de folk som höll sig uppdaterade om det skulle komma någon mer våg för det gick hela tiden rykten om en andra och tredje våg så man kunde inte slappna av.

– Där hade i alla fall hela släkten samlats i ett rum och inväntade nyheter om de två sista i familjen levde eller inte, det var hemska timmar där vi satt och väntade och väntade, men strax innan tolv på natten så kom de gåendes. Skriket som min styvmamma ger ifrån sig minns jag fortfarande, det var så djupt att jag aldrig hört något liknande.

– När vi sedan kom hem och fick tala med polisen som stod på Arlanda och berättade att vi var hela släkten, att vi varit på stranden och att alla överlevt så sa de bara att vi haft änglavakt. Det var hemskt men vi överlevde allihopa och det har nog format oss alla till att vara mer tacksamma för livet.

Vilken är din största framgång?
– Inom yrkeslivet är det mitt företag, att jag faktiskt vågade starta det och nu jobbar med företag som Samsung som i alla fall jag tycker är ganska stora. Privat så är det mina barn, att jag är ensam med dem och att jag klarar det galant.

När började du att vara influencer som yrke?
– Det var i samband med att jag var gravid med mitt andra barn så blev jag sjukskriven på 50%, då tänkte jag att nu får jag mer tid till mitt influencerskap som jag höll på med på instagram och andra sociala medier. Sen dess har jag drivit mitt företag på heltid inom området, så två år snart. Jag har hållit på med sociala medier i många år, med det är som sagt de senaste två jag kunnat göra det på heltid.

Var är det man gör som influencer?
– Det skall bli intressant att berätta för många när de tänker influencer, tänker bloggare och att det är ett ganska oseriöst jobb eller snarare en hobby. Många tänker att hur kan du få pengar för att bara hålla på med det där, men de förstår inte hur mycket jobb som ligger bakom. Man är ju allt i allo, det är jag som sköter papper och fakturering, kontaktar och håller kontakten med företag, är fotograf och redigerar bilder så det ligger mycket hårt arbete bakom att driva sociala medier som folk inte förstår. Jag tror att många tror att man bara tar en bild och sen är det klart men det är mycket mer än så.

– Företag har nu börjat förstå hur stort genomslag sociala medier har och att det är där man skall marknadsföra sig som företag, många går från tidningar till sociala medier för där har man chansen att styra vilken målgrupp man vill nå bättre.

– Jag kan på mina sociala plattformar få fram statistik på vilka som läser mina inlägg, om det är kvinnor eller män samt vilken ålder de har så vill man vända sig till kvinnor mellan 25 och 45 år så kan man köra en annons i mina kanaler för då når man direkt den målgruppen.

Så inkomsterna kommer i huvudsak från annonsering?
– Ja så är det, annonseringen är dock oftast inte en vanlig annons utan jag får prova en produkt som jag sedan recenserar och berättar vad jag tycker om den i mina kanaler.

– Jag vill dock poängtera att det kommer in många fler förfrågningar om samarbeten än vad jag tackar ja till, jag vill vara mina följare trogna och skulle aldrig kunna marknadsföra en produkt eller ett företag som jag inte kan ställa mig bakom. Det tror jag att man vinner på i längden snarare än att bara tänka pengar och göra reklam för allt möjligt.

Vad för innehåll har du på dina kanaler?
– De handlar mest om mitt privatliv och saker som händer i mitt liv. Alla influencers har olika inriktningar där jag har en väldigt ärlig och öppen dialog med mina följare där jag delar livet när det är bra men också när det väldigt dåligt och jobbigt, och berättar ärligt om livets berg och dalbanor.Snabbfrågor

Stjärntecken?
– Stenbock.

Förebild?
– Min mamma.

Resmål?
– Jag skulle vilja åka till Afrika.

Film?
– Jag älskar svenska filmer och thrillers.

Musik?
– Jag är allätare och det blir mest Energy på radion.

Restaurang i Örebro?
– Boulebar.

Bar i Örebro?
– Det blir Boulebar där också för jag gillar att göra mer än att bara sitta still.

Färg?
– Röd.

Dryck?
– Rödvin eller Pepsi Max.

Mat?
– Skaldjur eller en blodig köttbit.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Är jag barnledig så skulle jag ligga i soffan och plöja serier, är det med barnen så gillar vi att åka iväg på weekends.

Se mer från Therese här:
Instagram»
Blogg»
Facebook»

Karl-Johan Sandberg, Profilen | Therese Wikman jobbar heltid som influencer
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login