The Wine Companys sommelier förklarar: Därför ser vinflaskor olika ut

Av den 22 maj, 2018

Vinflaskor kommer i dag i alla möjliga olika former och storlekar. Den vanligaste formen är dock den med en smal hals och avlång bas. Anledningen till detta är kort och gott för att vinet ska lagras liggande för att åldras bäst. Men varför finns det då varierande former av vinflaskor? Hur kommer det sig egentligen att vin från Franken i Tyskland presenteras i en rund och platt flaska? Eller Riesling i en lång och smal? The Wine Companys sommelier Linda Sorby reder ut buteljernas bakgrund.

De flesta svenskar har sett de vanligaste flaskorna som kallas för bordeaux och bourgogne.
Bourgogneflaskan har en bredare botten, sluttande sidor och mjukare axlar. Det är också den äldsta formen av vinbuteljer då den helt enkelt var lättast för glasblåsare att tillverka. Även Champagne kommer i en liknande flaska, dock är den betydligt tyngre för att hålla emot trycket från kolsyran. Bordeauxflaskan har raka snitt och skarpa axlar, en modell som är enkel att tillverka med dagens industriella metoder och som många vinmakare föredrar på grund av sin tidlösa ikoniska form.

Regionens påverkan på formen
Ett exempel på en vinflaska vars form härstammar från en specifik region är Flûte d’Alsace, vilket är den långa, smala flaska som Riesling vanligtvis buteljeras i. I distriktet Alsace är det den enda tillåtna flasktypen. Formen kommer från att det skulle vara lätt att stapla flaskorna under frakten över floden Rhen. Franken i södra Tyskland är en annan region med en iögonfallande flaskform. Bocksbeutel-flaskan är rund och platt, något som enligt myten härstammar från att den inte ska rulla iväg när man har picknik på bergen.

Formen på flaskan har inte bara använts för sin möjlighet till lagring utan också för att samla en specifik regions viner under en gemensam identitet som ska signalera kvalitet. Senare har flera andra vintillverkare från andra delar av världen tagit efter och använt samma typer av flaskor för att kunna ta del av dess goda renommé, säger Linda Sorby, sommelier på The Wine Company.

I dag har det kommit många varianter på flaskformer och studier har visat att det har en viss påverkan på konsumenter som väljer vin efter dess utseende, snarare än innehåll.

Det finns otroligt många snygga flaskor och i dag leker många vintillverkare också med etiketter på ett sätt som var otänkbart förut. Det kan vara kul att ge bort en vinflaska som ser annorlunda ut. Vill du hitta något som sticker ut går det alltid att vända sig till vår kundtjänst bestående av vinrådgivare vilka mer än gärna tipsar om goda viner i vackra flaskor, avslutar Linda Sorby.

The Wine Company listar viner i olika flaskformer:

Flûte d’Alsace
Marcel Meyer Riesling – 2016 Alsace AOP
Regionen Alsace är känd för sina uttrycksfulla vitviner av druvor som tankat mycket sol. Med detta Riesling visar Marcel Meyer upp en slankare profil. Vinet har de typiska mogna fruktaromerna av gula äpplen och en balanserad doft utan gröna inslag. Upplevelsen i gommen är voluminös utan spår av alkohol. Det är ett modernt och ungdomligt vin med låg syra och en pikant avslutning. Matrekommendation: Fisk och skaldjur.

Pris 129 kr 
Artikel-nr: 877686

Bocksbeutel
Divino Bacchus – 2016 Halvtorr, Franken
Bacchus är vinets gud och även namnet på den här vitvinsdruvan. Vinet kännetecknas av stor aromrikedom och mycket frukt när det – som i det här fallet – har fått mogna fullt ut. Det halvtorra och lagrade vinet har en livlig doft av persika, aprikos och fläder. I gommen är det saftigt friskt och behagligt fruktigt. Servera väl kylt – och njut! Matrekommendation: Mat med kryddhetta, gärna vegetarisk och asiatisk.

Pris: 119 kr 
Artikel-nr: 415762

Bourgogne
Doudet Naudin Coteaux Bourguignons rouge – 2015 Coteaux Bourguignons AOP
Doudet-Naudin är en av Bourgognes äldsta vingårdar. Här har vin framställts sedan 1849. Côteaux Bourguignons är fortfarande en ny appellation i regionen och står för de regiontypiska vinerna. Det här vinet består till 100 procent av gamay noir. Det är friskt och kraftfullt med mycket fina fruktiga aromer av hallon och körsbär. En kryddig ton avrundar det hela. Matrekommendation: Ljust kött eller anka.

Pris: 129 kr
Artikel-nr: 655153

Bordeaux
BDX Cabernet-Merlot – 2016 Bordeaux AOP XWines
Här möter vi en klassisk bordeauxcuvée i ny tappning. Kombinationen av cabernet sauvignon och merlot ger ett enastående vin i en modern, tidsenlig flaska. Redan doften låter oss ana en ny sida av Bordeaux. Här finns förvisso de typiska aromerna av svarta vinbär, färska hallon och mogna plommon, men presentationen är ovanligt intensiv. En känsla som förstärks ytterligare i gommen. Det är kraftfullt och mjukt med frisk frukt som finns kvar genom den långa avslutningen. Matrekommendation: Grillat kött eller hårdostar.

Pris: 119 kr 
Artikel-nr: 404391

Mat & Dryck
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login