The Power of Ayurveda in your life föreläsning Janesh Vaidya

Av den 18 februari, 2020

Janesh Vaidya – är född i Indien. Från det han var liten så lärde Janesh farmor honom läran om psykologin Mana-Shastra, Vedanta som är en filosofi, Dhyana som är en meditationsform, Kalari som är martial art och Yoga terapi. Idag reser Janesh runt mest i Europa och föreläser. Han har även givit ut sex böcker om mat och hälsa. Janesh äger också ett hälso hotell i södra Indien, dit kan man åka och studera Ayurveda, som är Janesh lära.

Kan alla människor lära sig att hitta balansen i sin kropp, är det lätt eller krävs det mycket fokus för att kunna leva i balans?
– Ja, lycka är födelsen och hälsa är livsvalet som varje individ har ansvar för. Och för att uppnå ett bra sinne och en bra hälsa måste vi ta bort negativa tankar och en del saker vi gör som inte är bra. Och detta är inte svårt om vi ser det som en vana att göra det här rutinmässigt. Som min farmor sa till mig ”Det finns inget lätt eller svårt i livet utan det är hur vi tänker på saker och ser på saker”

Berätta om Mana-Shastra psykologin och hur du kom i kontakt med den?
– Den psykologiska delen av Ayurveda är Mana-Shastra. Den har inte utforskats så mycket i den moderna Ayureda på grund av att det finns för lite lära om den moderna Ayureda. Eftersom den moderna världen ger så oändligt mycket stress, ångest och depressioner, så behöver människan hjälp att utvecklas mentalt. Det är viktigt att använda sig av sinnes yogans verktyg, som är en forntida hälso-vetenskap från tusentals år tillbaka och har utövats av våra förfäder i många tusen år. Jag lärde mig Ayurveda och mana-shastra, och det är verktyg som yoga, meditation, örtmedicin och behandlingar från min tradition i Indien. Min familj har i sex generationer tränat att ta hand om människans hälsa i byn. I min första bok som blev översatt till svenska ”I det sista regnet” berättar jag om detta.

Tycker du att det europeiska sättet att utöva yoga är bra?
– I Ayurveda, oavsett om det är mat eller träning eller ett avslappningsprogram eller behandlingar, är allt utformat individuellt enligt födelsekonstitutionen eller personens nuvarande hälsotillstånd. Enligt denna forntida hälsovetenskap finns det inga allmänna metoder som passar alla, allt är individuellt. Och när det gäller yoga måste man ta reda på vad som passar hen bäst enligt det nuvarande kropps- och sinnestillståndet. Vilket beror på personens PDE (Nuvarande dominerande element) Du kan ta reda på din PDE gratis på min hemsida www.janeshvaidya.com som är ett självtest.

I yoga har vi mer än 300 asanas inklusive variation och modifieringar. Och vissa asanas är inte lämpliga för vissa kropps och sinnesförhållanden, detta behöver utövaren ta reda på i början av sin övning. Även om resten av asanas är bra för utövaren, är vissa asanas bättre och några få asanas är till och med det bästa för hens kroppsinne typ eller nuvarande hälsotillstånd. Utan att känna till kroppssinnets konstitution eller hälsostatus så vet man inte vilket program man ska utöva.

När du har mindre tid i ditt liv och vill få de bästa resultaten från din yoga, vilka asanas skulle du vilja lägga till i dina dagliga övningar, det goda, det bättre eller det bästa? Detta är anledningen till att jag skrev boken ”Yoga är min terapi” boken är för både nybörjare och avancerade yogautövare för att hitta sina bästa yoga-asanas och träna yoga i hemmet. Boken innehåller också yogaprogram för de 50 vanligaste symtom och obalanser och vad som minskar detta.

Jag förstår att allt detta kan kännas som en stor djungel för många, vart ska man börja, måste man göra allt, yoga, äta rätt och så vidare. Vad har du för tips på hur/ vart man börjar?
– Jag håller med om att världen är enorm med enorma val. Men glöm inte att det ultimata valet bör vara ditt, särskilt när det gäller din hälsa. Det är därför jag sa i början att lycka är din födelse och hälsa är ditt val. Till exempel när du går in i en matbutik har du så mycket utbud och många val. Och om du prioriterar din hälsa vet du vilka varor du ska köpa som är bra för din hälsa. Och om du börjar studera Ayurveda kommer du att se att den maten jag tipsar om finns i din matbutik. Med Ayurveda uppgraderar du ditt liv med att lära dig göra medvetna val inom alla områden i ditt liv, vare sig du väljer ditt rätta jobb enligt dina talanger eller att hitta rätt partner enligt din kärnpersonlighet. Genom att göra din livsstil enligt din personlighet känner du tillfredsställelsen inom alla områden i ditt liv. Det är nyckeln till lycka – en dörr som öppnas i ditt hjärta till fredens trädgård.

—————————————-

The Power of Ayurveda in your life föreläsning Janesh Vaidya Söndag 23 Februari 2020 på Elite Stora Hotellet.

» Mer information här «

‘The Power of Ayurveda’ är en underhållande och utvecklande föreläsning med internationellt välkände ayurvedapraktikern och författaren Janesh Vaidya. Föreläsningen ger dig livsviktiga tips och verktyg för att hantera stress, oro och depression på ett bättre sätt vilket hjälper dig att behålla glädje och lugn i sinnet i alla situationer. Genom att följa rätt riktlinjer för din kropps- och sinnes-konstitution kan du börja praktisera ayurveda och förbättra din hälsa oavsett var i livet du befinner dig.

Janesh Vaidya, som bland annat skrivit böckerna ‘Ayurveda för ditt sinne’, ‘Maten är min medicin’ och ‘I det sista regnet’, bjuder i föreläsningen ‘The Power of Ayurveda’ på kunskap som har gått i arv i de traditionella vaidya-familjerna under generationer. Från den inspirerande och samtidigt informativa föreläsningen kommer du även att få med dig Vaidyas 21-dagars komigång-program vilket har lett till anmärkningsvärda hälsoförbättringar för många svenskar under de senaste åren.

Malee Elneborg, Hälsa | The Power of Ayurveda in your life föreläsning Janesh Vaidya 
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login