The Great Bonza Reserve på systembolaget i Örebro

Av den 2 december, 2016

Vinet The Great Bonza reserve är kompakt med en intensiv doft med blåbärspackad frukt. Smaken har typiska australiensiska förtecken — eucalyptus samsas med plommon, blåbär, choklad och rostade fat. Allt tillsammans med mjuka men oblyga tanniner. Vinet är smakrikt och generöst och passar perfekt till rätter som pulled pork eller ribs.

Druvorna i The Great Bonza Reserve kommer från tre olika odlingsområden inom South Eastern Australia. Shirazdruvorna från Limestone Coast, cabernet sauvignon från Padthaway och durif från Riverina. Klimatet i dessa tre områden varierar från hett och torrt och varma dagar med kalla nätter. Värmen tillåter druvorna att uppnå en högre mognad de kalla nätterna kyler dem och mognaden saktas ner. Denna process gör att druvorna får längre tid på sig att ta åt sig näring från jorden och utveckla komplexitet i smak och doft.

Odlingsområdena har gemensamt att de alla har inslag av den röda lerjorden, Terra Rossa. En jordmån som ligger bakom många av dessa områdens kvalitetsviner, i och med den höga järnhalten.

Limestone Coast har en blandning av Terra Rossa och kalkjordar. Padthaway har en djup bördig och sandig jord blandad med Terra Rosa. I Riverina finns huvudsakligen Terra Rossa. De tre jordmånerna sätter sin tydliga prägel på vinet.

Efter att druvorna snabbt förflyttats in i vineriet, jästes de separat vid en temperatur som tilläts stiga till 30 grader, för att extrahera färg och tannin. Därefter kyldes de ned till 23 grader. Efter pressning överfördes en del till ekfat för att jäsa klart. När vinet i tank och ekfat jäst klart blandades de samman i tank för att genomgå en malolaktisk jäsning. Vinet vilade därefter i ek- och rostfria tankar i 6 månader innan John Quarisa blandade, stabiliserade och filtrerade vinet.

Fathanteringen bestod i att lagra vinet i 6 månader: 15 procent i amerikanska 300-litersfat (10 procent ny ek, 40 procent 2-årig och 50 procent 4-årig) och resterande 85 procent på rostfria ståltankar. Skörd skedde mellan 28 februari och 21 mars 2015. Buteljering skedde i september 2016.

The Great Bonza Reserve Art.nr 6816 Pris 79:- och finns på systembolaget i Örebro.

Mat & Dryck | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login