Textila konstskatter ur samlingarna

Av den 1 juni, 2020

I sommar visar Örebro konsthall textila konstskatter från 60-talet till idag ur den kommunala konstsamlingen.

Samlingen bär både på en textilhistoria och berättelser om olika konstnärskap som vittnar om en förkärlek till det textila materialet och uttrycket. I utställningen visas en bredd av olika textila tekniker som väv, broderi, tygtryck och applikationer.

Verk av följande textilkonstnärer kommer att visas i utställningen; Viveka Nygren, Margita Dahlström, Barbro Ager Landin, Lena Hedberg, Birgitta Modig, Agneta Ljung, Lillevi Hultman, Pasi Välimaa, Emma Jönsson, Carina Larspers Roxäng, Charlotta Wallentin, Gunilla Lagerhem Ullberg, Linda Larsson, Vega Määttä Siltberg, Maria Hillfon, med flera.

”Jag tittar på dassmattan”, bildväv som dagboksanteckning av Margita Dahlström.

TRÅDSPÅR

Vardagen i en förändrad tillvaro
I utställningen Textilt vill vi även visa broderier av alla som vill delta på temat TRÅDSPÅR – vardagen i en förändrad tillvaro.

Brodera dagboksbilder som dokumenterar det vardagsnära
Örebro konsthall bjuder in alla att brodera dagboksbilder som dokumenterar det vardagsnära. Trådspår är inspirerat av Närkekonstnären Margita Dahlströms bildvävar från 1970-talet med titlar som Jag solar mig, Jag tittar på dassmattan och Jag tvättar mig som hon vävde en sommar som dagboksanteckningar. Vilka minnen kommer vi ha av sommaren 2020?

Brodera din bild på en bit tyg i storlek 30 x 30 cm. Det är fritt att brodera i val av uttryck och färger. Lämna en marginal för montering runt broderiet på 3 cm. När du är klar fäster du en namnlapp på baksidan med ditt namn och telefonnummer.

Inlämning till Örebro konsthall
Du kan lämna in eller skicka ditt broderi till Örebro konsthall före och under hela utställningsperioden, alla broderier sätts upp.

Textila konstskatter ur samlingarna visas med start Lördag 13 Juni 2020 på Örebro Konsthall.

Kultur | Textila konstskatter ur samlingarna
Örebroguiden

Källa Örebro Kommun

You must be logged in to post a comment Login