Terra Costantino de Aetna ett bra vin till grillkvällen

Av den 22 juni, 2019

Vinet vi skall testa denna gång är Terra Costantino de Aetna som är ett ekologiskt vin från Sicilien och där druvorna odlas på sluttningarna till vulkanen Etna.

DOC Etna som odlingsområdet heter ligger kring vulkanen Etna på nordöstra Sicilien. Druvorna till detta vin kommer från vingården Contrado Blandano som ligger på mellan 450-550 meters höjd i sydöstlig exponering. Odlingarna är planterade med 5 000 plantor per hektar och 8 000 plantor per hektar där de växer som så kallat bush wine, eller gobelet.

Familjeföretaget Terra Costantino som gör vinet drivs av Fabio Costantino. Vingårdarna blev ekologiskt certifierade 2002 och 2015 byggde man sitt nya vineri i helt ekologiska material. I vingården odlas de sicilianska druvsorterna carricante, catarratto, nerello mascalese and nerello cappuccio.

Vinet är gjort på 90% nerello mascalese och 10% nerello cappuccio druvor.

Doften är kryddig med fatkaraktär och toner av körsbär, jordgubbar, nougat och tobak. Smaken är något kryddig med viss fatkaraktär och toner av jordgubbar, läder, kanel och pomerans. Tanninerna är framträdande vilket är hjälper till när det serveras till fet mat.

Detta vin skulle jag vilja servera till en välkryddad ryggbiff med ört smör och potatisgratäng, där fettet kommer att hjälpa till att mjuka upp tanninerna.

Jag tycker att detta är ett gott vin men det kräver att man klarar av ett vin med kraftiga tanniner, personligen så tycker jag att detta kan bli ett mycket bra grillvin.

Terra Costantino de Aetna
Pris: 149 kronor
Nummer: 2400

Terra Costantino de Aetna får hela…

Karl-Johan Sandberg, Dryck | Terra Costantino de Aetna ett bra vin till grillkvällen
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login