Tar streamingtjänsterna död på middagskonversationen?

Av den 29 mars, 2017

Streamingtjänsternas uppsving har gjort svenskarna osociala, det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Bookatable by Michelin. Varannan svensk äter dagligen framför Tv:n istället för vid middagsbordet och majoriteten uppger att tjänster som Netflix och Viaplay gör att de samtalar mindre med vänner och familj nu än förr.

Bookatable, Europas största sajt för restaurangbokningar, har genomfört en Sifo-undersökning för att se hur den ökade användningen av streamingtjänster påverkar svenskarnas mat- och umgängesvanor.

3 av 5 (58 %) svenskar uppger att den ökade användningen av streamingtjänster som Netflix och Viaplay gör att de spenderar mindre tid åt att prata med/umgås med familj och vänner. Nära hälften (47 %) uppger vidare att de intar minst en måltid framför tv:n varje dag, och för 7 av 10 innebär TV-ätandet att man samtalar mindre med varandra.

– Måltiden har historiskt sett varit en del av en ritual, man har samlats kring maten för att roa varandra, umgås, dela med sig av sina erfarenheter och tankar. Mat är fortfarande förknippat till glädje och social gemenskap men nu gör tillgången till tv-underhållning att middagskonversationen, åtminstone på hemmaplan, blir lidande, säger Jonas Carlén, Regional Director på Bookatable.

Det är framförallt yngre personer som äter framför Tv:n. I åldersspannet 16-34 år uppger sju av tio att de spenderar minst en måltid framför TV/dator eller surfplatta, jämfört med 39 procent av de som är 35-55 år och 36 procent av de som är 55-79 år.

För majoriteten av svenskarna (52 %) tar det max tio minuter att äta sin måltid framför Tv:n.

Från undersökningen:
109 761 653: så många timmar spenderar svenskarna framför tv:n varje vecka
37 349 452: så många måltider konsumerar svenskarna framför tv:n varje vecka

58 % uppger att den ökade användningen av streamingtjänster som Netflix och Viaplay gör att de spenderar mindre tid åt att prata med/spendera tid med familj och vänner
47 % spenderar minst en måltid framför tv:n varje dag
52 % äter måltiden framför Tv:n på 10 minuter eller kortare.
70 % uppger att man samtalar mindre med varandra när måltiden intas framför TV/dator eller surfplatta jämfört med om måltiden intas vid middagsbordet
18 % skulle hitta på fler sociala aktiviteter om de inte hade en favoritserie att hinna hem till
16 % skulle spendera mer tid med vänner och familj om de inte hade en favoritserie/favoritfilm eller favoritprogram som lockade.

Nöje
Örebroguiden

 

You must be logged in to post a comment Login