Tak och Orrefors lanserar svenska glas för japansk sake

Av den 17 mars, 2017

Frida Ronge, kulinarisk ledare på Tak har tillsammans med Orrefors mest framstående designer Erika Lagerbielke tagit fram en unik serie sake-glas. Glasen som är munblåsta i Småland för en äkta nordisk-japansk upplevelse har premiär 23 mars.

Hur kom samarbetet till?
– Vi känner till varandra sedan tidigare och har en ömsesidig respekt och nyfikenhet på varandras kunnande och kreativitet inom respektive yrkesområde, säger kocken Frida Ronge. Jag ville göra det här med Orrefors och redan på första mötet kom Erika Lagerbielke upp som förstaval av designer. Sake-glas och krus finns inte på den svenska marknaden idag och jag tycker det saknades eftersom det blivit en populär dryck här. 

Hur gick den kreativa processen till?
– Det var en öppen och kreativ process där vi pratade fritt om drycken sake och dryckestraditioner i Japan, säger Erika Lagerbielke, formgivare och glaskonstnär på Orrefors. Vi pratade om restaurang Tak och vad den står för och vad Frida står för. Vi pratade om glasets möjligheter och motstånd, varumärket Orrefors, mitt designuttryck och kunskap om relationen mellan glas och dryck.

Av allt det här skapade vi en sorts mental karta som vi följde mot målet; de nya glasen och kruset. Vi hade även några japanska glas och krus som inspiration i framtagandet av den design vi landat i. Det var viktigt för oss att det var ett litet glas för att verkligen få den japanska känslan men även den exklusiva känslan av det munblåsta glasets perfektion i tunnheten mot läpparna.

Tillverkningen i Småland
Frida och Erika åkte tillsammans till Kosta Glasbruk i Småland för att förverkliga sin vision och tillbringade där ett par kreativa dagar i glashyttan. 

– Med hjälp av Kostas glashantverkare experimenterade vi fram våra idéer och fick ett resultat som vi är väldigt nöjda med, säger Frida och Erika. Vi arbetade med ett rent och stramt formspråk och sökte en poetisk dimension som relaterar till sakens ursprungsland Japan. Vi fann en möjlighet genom att lägga till vita och ljusblå färgfläckar som görs av färgade glasflingor som smälts in i glaset – som snö på berget Fuji. Just färgerna kommer även gå i linje med Tak´s handgjorda keramik som också går i blått och vitt så att det blir en fin helhet i restaurangen. 

Vad är Tak?
-Tak är en ny nordisk-japansk restaurang som även innehåller en bar, en råbar samt en terass under sommarmånaderna. Restaurangen ligger högst upp på Brunkebergs torg 4 i Stockholm med utsikt över hela staden. Kocken Frida Ronge är kulinarisk ledare och Wingårdhs står för interiören.

Orrefors Sake lanseras i samband med att Tak öppnar 23 mars. 

Drycken Sake
Sake är en japansk alkoholhaltig dryck som bryggs av ris. Att tillverka sake är en lång process som innefattar bland annat rispolering, blötläggning, jäsning och lagring. 

Mat & Dryck | Prylar
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login