Ta del av Seniorfestvialen – en vecka fylld av inspirerande aktiviteter

Av den 11 september, 2018

Seniorfestivalen pågår 1-6 oktober och bjuder på mängder av aktiviteter runt om i Örebro, festivalen handlar om att främja seniorers hälsa och livskvalitet på olika sätt. Likt tidigare år fylls veckan med föreläsningar, filmvisning, konstutställning, resor, tävlingar, prova-på-träning och öppet hus på flera olika platser.

Festivalen avslutas med mässa med över 100 utställare och underhållning på Conventum med bl.a. dansaren Tobias Karlsson, känd från TV4:s Let’s Dance. Festivalen anordnas för nionde året i rad av Örebro kommun tillsammans med representanter från Örebro kommuns pensionärsföreningar.

Seniorfestivalen uppmärksammar det som främjar hälsa oavsett ålder, till exempel fysisk aktivitet men även sociala och kulturella aktiviteter. En del programpunkter är unika för festivalveckan men mycket av det som visas upp är befintliga verksamheter som seniorerna ska kunna fortsätta ta del av efter festivalen, säger Sofia Green, seniorlots, Örebro kommun.

Du hittar fullständigt program på orebro.se/seniorfestivalen

Programblad finns att hämta på Örebro kommuns Servicecenter, Drottninggatan 5, på biblioteken runt om i Örebro kommun samt på de kommunala träffpunkterna för seniorer.

Urval av programmet
Festivalen invigs på Stortorget måndag 1 oktober kl. 13. Landshövding Maria Larsson invigningstalar och kl. 14 är det mingel på Stora Hotellet där underhållningen fortsätter.

På tisdagen blir det bl.a. vernissage på Centrumgården Betelkyrkan, där seniorer som inte är etablerade konstnärer får chans att ställa ut sin konst.

På onsdagen hålls det traditionella ”Seniorvarvet” som är en uppskattad tipspromenad med kluriga frågor och praktiska övningar med start och mål vid Grenadjärvallen.

Under torsdagen uppmärksammas den nationella kampanjen ”Balansera mera” som syftar till att förebygga fallolyckor bland seniorer. De som kommer till Tegelbruket mellan kl. 9-16 har möjlighet att prova på fallträning, göra balanstest, lyssna till seminarier om hälsa, ta del av utställare på plats m.m. På fredag kl. 9-10 hålls en föreläsning om ”Positiva hälsoeffekter av träning för äldre” i Hörsal G, i G-huset på universitetet. Därefter erbjuds senioranpassad träning. Det arrangeras tre olika resor, bl.a. en guidad tur runt Örebros nya bostadsområden.

Festivalen avslutas på lördagen med mässa mellan kl. 10-16 på Conventum Arena med ett brett utbud av utställare såsom företag, föreningar, studieförbund m.fl. Underhållningen på Kongressen startar kl. 16.30 där bland annat Tobias Karlsson, kommer berätta om hur han lever sin dröm och hur du kan leva din. Whispering band kommer bjuda på klassisk svängig storbandsjazz i världsklass med sångerska Katarina Josephsson som vokalist.

Arrangörer
Huvudarrangörer för Seniorfestivalen är seniorlotsar och handläggare vid Frivilliga och hälsofrämjande enheten, Vård- och omsorgsförvaltningen, Örebro kommun, tillsammans med representanter från Örebro kommuns pensionärsföreningar.

Nöje | Seniorfestivalen
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login