Swedish Match återuppväcker de döda, Snusklassiker återlanseras

Av den 30 oktober, 2018

I ett helt nytt projekt har Swedish Match återuppväckt två sedan länge nedlagda lössnusprodukter, Mörkbrunt snus samt Rallarsnus. Nu återlanseras Mörkbrunt snus och i april 2019 återlanseras Rallarsnus. Upplagorna kommer att vara begränsade och Mörkbrunt snus lanseras med en volym om drygt 80 000 dosor.

I Swedish Match egna snusbutiker samt på www.swedishmatch.se kommer en dosa Mörkbrunt Snus att kosta 59 kronor. Mörkbrunt Snus kommer att säljas under Swedish Match-konceptet Direkt Från Fabrik (DFF), det vill säga det senast producerade snuset i Swedish Match fabrik i Göteborg. 

I och med att produktionen är Direkt Från Fabrik kommer de första dosorna att börja säljas nu i Swedish Match snusbutik i Göteborg samt på www.swedishmatch.se, därefter kommer produkterna att distribueras till övriga Swedish Match-butiker under denna vecka.

– Nu har alla snusare möjligheten att återuppleva gamla historiska varumärken. Under de senaste åren har vi haft en hög innovationstakt i vårt sortiment med nya smaker, varumärken och produktsamarbeten, men då fokuserat på portionsprodukter. Nu väljer vi att prioritera svenska snusklassiker i lössnusformat, säger Tove Lundgren, Brand Manager på Swedish Match.

Mörkbrunt snus tillverkades av Svenska Tobaksmonopolet mellan 1916-1998 och har sitt ursprung från J.L. Tiedemanns tobaksfabrik i Charlottenberg, Värmland. Tiedemanns fabrik startade 1880 och övertogs av Svenska Tobaksmonopolet 1915.

– Mörkbrunt snus förkroppsligar resan för svenskt snus. Från det sena 1800-talet när Mörkbrunt Snus såg dagens ljus första gången via tillverkningen i värmländska Charlottenberg till Svenska Tobaksmonopolet till Swedish Match. Vid produktens nedläggning var produktionen begränsad och konsumtionen var i huvudsak koncentrerad till Värmland och Dalsland, säger Elaine Edholm, museichef på Snus & Tändsticksmuseum på Skansen i Stockholm.

Mörkbrunt snus har en mörk tobakskaraktär med tydliga röktoner samt inslag av torkad frukt och läder. Swedish Match har strävat efter att få produktegenskaperna så nära originalet det går i de produkter som lanseras i detta projekt. I dag är kraven på tillsatser och gränsvärden för kemiskt innehåll med mera betydligt mer strikta än de var 1998 då Mörkbrunt snus lades ned, därför har vissa justeringar skett.

– Det är en utmaning att producera en produkt som inte har funnits på marknaden på 20 år, det handlar om att nå fram till originalsmaken men också att göra det med den produktionsteknik vi har i dag. Det känns kul att återigen få presentera Mörkbrunt snus i vårt lössnussortiment, säger Lars Öberg, Master blender Swedish Match.

Mörkbrunt snus kommer att finnas till försäljning i Swedish Match egna snusbutiker i Charlottenberg, Stockholm, Göteborg, Lund, Åre, Strömstad och på www.swedishmatch.se. Från och med den 12 november kommer också att finnas tillgänglig på OKQ8, Circle K, Snusbolaget.se (e-handel), cirka 40 utvalda nettotobakister samt utvalda EMAB och Direkten-butiker i Värmland och Dalsland.

Mat & Dryck | Snus
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login