SVT visar dokumentär om Bergslagen av Nina Hedenius och William Long

Av den 28 december, 2020
Sång till Bergslagen är en dokumentärfilm av Nina Hedenius och William Long som båda bor i Löa.

SVT inleder dokumentäråret 2021 med Sång till bergslagen – ”en magisk film om livet på den svenska landsbygden” – av Nina Hedenius och William Long som båda bor i Löa i Lindesbergs kommun. Denna dokumentär blir Nina Hedenius grand final – hennes sista film.  

Hennes tidigare filmer ”Gubben i stugan”, ”Konsten att städa” och ”Naturens gång” är några av SVT:s mest omtyckta dokumentärfilmer genom tiderna.

Sång till Bergslagen visas på SVT2 fredag 1 januari 2021 kl 16:05, lördag 2 januari kl 12.05, 6 januari kl 16.05 och 10 januari kl 14.10.Filmen kan även ses på svtplay.se redan nu fram till 27 december 2021.

Sång till Bergslagen är en film genom årstidernas växlingar med människor och djur i Bergslagen. Närheten till naturen och de vilda djuren sätter sin prägel på människorna här. Dokumentärfilmarna Nina Hedenius och William Long – som båda bor i Löa i Lindesbergs kommun – skildrar sin hembygd med ett alldeles speciellt öga för detaljer. Järnets storhetstid är över, men arvet efter de stolta bergsmännen finns kvar. En annan tid randas. Nya generationer lever sina liv till synes som vanligt under helg och vardag i sökande efter en tillvaro i en ny tid, som ännu inte tagit sin form. En kärleksdikt till den så kallade grå vardagen.

”I vår film Sång till Bergslagen ligger det nära till hands för oss, att vi lika gärna skulle kunnat säga Sång till Sverige, Sång till Världen, eller Sång till Livet… Men vi fastnar för titeln Sång till Bergslagen, eftersom det känns viktigt för oss att berätta om det lokala, nära, det som sker i våra vardagsliv”, säger dokumentärfilmarna Nina Hedenius och William Long.

Årstidernas olika skiften under årets gång påverkar starkt både människor och djur. Snökäppar måste finnas på plats inför vinterns skogstrafik. Traktorer och hölador måste vara redo att ta emot årets skörd. Vinterns fåglar bidar sin tid inför vårens intensiva brådska: allt ska hinnas med. Det ska sjungas, det ska kläckas, det ska matas, matas, matas, det ska övas och läras till ett eget flygande liv. Dokumentärfilmen Sång till Bergslagen är tidlös, och binder ihop det förflutna med nutiden, och är ett försök till en kärleksdikt om den så kallade grå vardagen.

Järnet, som ligger under jorden, har styrt Bergslagens gränser. Osynligt på kartan men finns i områden i Västmanland, Värmland och Dalarna. Bergslagen består av djupa skogar i ett sjörikt område med kuperad terräng, och har ett relativt kärvt klimat. I Bergslagen finns en lång tradition med järnet, som präglat och byggt ett samhälle som blev men inte längre är. Järnets storhetstid är över, men arvet efter de stolta bergsmännen finns kvar. En annan tid randas. Nya generationer lever sina liv under helg och vardag, till synes som vanligt. I sökande efter en tillvaro i en ny tid som ännu inte tagit sin form.

Nina Hedenius (född 1942) är en udda och unik filmskapare som är känd för sina poetiska, dröjande och inkännande filmer om livet på den svenska landsbygden. Hon har varit verksam sedan 1960-talet och har många hyllade filmer bakom sig. Mest uppmärksammad är hon för Gubben i stugan, Konsten att städa och Naturens gång.

William Long (född 1966 i Australien, bosatt i Bergslagen sedan 1980-talet) började sin karriär under utbildning hos Nina Hedenius och hennes make Lars Åby. William Long är en internationellt uppmärksammad filmfotograf, mest känd för dokumentärfilm Vision Man som har fått över 30 internationella utmärkelser. William Long prisades med en Emmy för ”outstanding achievement in documentary filmmaking” som fotograf på National Geographics film Realm of the great white bear.

Film | SVT visar dokumentär om Bergslagen av Nina Hedenius och William Long
Örebroguiden

Källa LindeKultur
Källa: SVT:s pressmeddelande om dokumentärfilmen Sång till Bergslagen – https://pressrummet.svt.se/program/1382269-001A
Se dokumentärfilmen Sång till Bergslagen på svtplay.se – https://www.svtplay.se/video/29462084/sang-till-bergslagen

You must be logged in to post a comment Login